Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a trimis, în această după-amiază, preşedintelui Traian Băsescu propunerea privind nominalizarea lui Cătălin Marian Predoiu (39 de ani) în funcţia de ministru al Justiţiei. În mai puţin de două ore, şeful statului a luat act de propunerea premierului, a semnat actul de învestitură şi a organizat ceremonia de numire a avocatului Cătălin Predoiu în funcţia de ministru al Justiţiei.
Învestitura lui Cătălin Predoiu a avut loc în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi a ministrului Apărării Teodor Meleşcanu. De remarcat faptul că ceremonia nu a avut loc în sala destinată unor astfel de evenimente.
Şeful statului şi-a început discursul prin a-l felicita pe noul ministru al Justiţiei. "Este o onoare pe care o primiţi ca expresie a propunerii primului ministru".
"Aveţi o misiune relativ dificilă, luând în considerare raportul din iunie al Comisiei Europene în domeniul Justiţiei. România nu este acum în pericol de a i se aplica clauza de salvgardare, asta dacă continuaţi reforma în justiţie. Sunt sigur că veţi reuşi aşa cum a făcut-o şi domnul Cioloş (ministrul Agriculturii - n.r)", a continuat Băsescu.
Preşedintele a precizat şi faptul că i-a consultat, deja, mapa profesională. "Am primit toată informaţia despre activitatea dumneavoastră din trecut, iar speculaţiile legate de anumite contracte nu au acoperire în ideea de a periclita integritatea dumneavoastră la Ministerul Justiţiei. Un avocat comercial poate reprezenta pe oricine", a detaliat Băsescu.
Şeful statului a recunoscut şi faptul că Predoiu are un CV impresionant, "acoperit de recunoaştere profesională".
În final, Traian Băsescu a recunoscut şi faptul că numirea noul ministru al Justiţiei a avut loc în urma unei consultări între el şi premierul Tăriceanu.
Profil de avocat
S-a născut la data de 27 august 1968, este căsătorit şi are doi copii. Absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti, în 1991, Cătălin Predoiu este avocat asociat la casa de avocatură ZRP unde îi are asociaţi pe Cătălin Andrei Zamfirescu şi Ioana Racoţi. Predoiu este membru al Consiliului Baroului Bucureşti din 2003.
El este specialist în tranzacţii bancare şi financiare, asigurând servicii de asistenţă legală unor bănci şi unor clienţi instituţionali din acest domeniu, inclusiv cu privire la probleme legate de reglementări privind dreptul valutar şi controlul fiscal, metode de finanţare, contracte de credit şi proiecte de restructurare. Avocatul a obţinut doctoratul în domeniul băncilor comerciale, în 2004.
Cătălin Predoiu a predat drept comercial, ca lector, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, în perioada 1994-2005, şi a urmat un program de instruire în practica dreptului comercial la Baroul din Caen (Franţa), în 1994.
Predoiu este un avocat reputat, având o experinţă vastă în domeniul dreptului comercial cuprinzând structurarea unor tranzacţii de mare complexitate. El oferă în mod curent servicii de asistenţă juridică şi reprezentare unor importanţi clienţi locali şi internaţionali în diverse tipuri de tranzacţii, incluzând tranzacţii corporatiste, structuri societare complexe, fuziuni şi achiziţii. De asemenea, Cătălin Predoiu este autorul unor articole şi studii în materia dreptului comercial, publicate în reviste de specialitate din România. I-a fost acordat Premiul Academiei Române în calitate de co-autor al unui tratat privind societăţile comerciale.
De remarcat că celebra casă de avocatură ZRP, firma la care este asociat Cătălin Predoiu, are un contract de asistenţă cu Rompetrol, companie condusă de liberalul Dinu Patriciu. "Casa de avocatură Zamfirescu-Racoţi-Predoiu ne-a oferit asistenţă juridică în comercial şi nu în penal", se arată într-un comunicat al companiei Rompetrol.
Casă de avocatură de la mijlocul clasamentului
Casa de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu, unde Cătălin Predoiu este managing partner, este un jucător de talie medie pe piaţa avocaturii de afaceri. Compania a înregistrat, în 2006, o cifra de afaceri de două milioane de euro, în 2006. Pentru 2007, casa de avocatură a estimat o creştere a veniturilor cu 50%.
ZRP are 25 de angajaţi suport, la care se adaugă 35 de avocaţi plus şapte parteneri.
Piaţa avocaturii de afaceri este dominată de firmele Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Muşat & Asociaţii, Ţucă, Zbârcea & Asociaţii, Boştină şi Asociaţii, Badea Clifford Chance sau Linklaters.
Piaţa avocaturii de afaceri, estimată la aproximativ 100 milioane de euro total onorarii la nivelul anului 2006, este în plina dezvoltare în ultimii ani, pe fondul intrării mai multor valuri de investitori străini. Se estimează că veniturile caselor se avocatură de la noi s-au ridicat la 150 de milioane de euro anul trecut şi vor ajunge la 200 de milioane de euro în 2008.
Zamfirescu Racoţi Predoiu (”ZRP”) a fost creată în 2005 prin fuziunea a două societăţi de avocaţi, Călin - Andrei Zamfirescu şi Asociaţii şi Racoţi - Predoiu. (Adelina Vlad) Băsescu l-a invitat pe Tăriceanu la Cotroceni
Propunerea premierului vine după ce preşedintele i-a trimis, astăzi, o scrisoare lui Tăriceanu, în care îl invita, mâine, la ora 13.00, la Cotroceni, pentru a se consulta cu privire la soluţiile pentru postul vacant de la Ministerul de Justiţie, având în vedere că termenul constituţional de interimat de 45 de zile a fost depăşit.
"Prin Decretul nr. 200 din 15 ianuarie 2008, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 31 din 15.01.2008, am numit, la propunerea dumneavoastră, un ministru interimar al justiţiei, în urma consultării pe care am avut-o. Conform art. 107 din Constituţie, în caz de vacanţă a unui post de ministru, Preşedintele României numeşte un alt membru al Guvernului ca ministru interimar pentru o perioadă de cel mult 45 de zile, la propunerea Primului-ministru", se arată în scrisoarea preşedintelui.
Totodată, preşedintele Traian Băsescu precizează că "noul ministru trebuie să răspundă înaltelor exigenţe ale demnităţii publice de ministru dintr-un stat membru al Uniunii Europene şi criteriilor impuse de Curtea Constituţională".
Reacţii Ponta: Predoiu este o persoană fără sprijin politic
Victor Ponta, vicepreşedinte PSD, spune că premierul Tăriceanu va trebui să explice de ce s-a încăpăţânat timp de două luni şi nu a propus un ministru de Justiţie mai devreme.
În ceea ce priveşte nominalizarea lui Cătălin Marian Predoiu la acest portofoliu, Ponta are dubii că o persoană fără sprijin politic va reuşi să facă ceva, mai ales în condiţii de campanie electorală.
Meleşcanu: Băsescu îl va accepta
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat că este convins că preşedintele Traian Băsescu va accepta numirea lui Cătălin Predoiu în funcţia de ministru al Justiţiei, apreciind că acesta beneficiază de o importantă experienţă juridică. El s-a declarat convins că preşedintele Băsescu nu va avea obiecţii în privinţa numirii lui Predoiu deoarece "este o propunere foarte bună", informează Mediafax.
Meleşcanu a apreciat că acesta beneficiază de experienţă juridică, extrem de necesară Ministerului. De asemenea, Meleşcanu a spus că Predoiu este un avocat foarte cunoscut şi va aduce viziunea unui avocat cu experienţă la Ministerul Justiţiei.
Hunor ar fi vrut un politician la Justiţie
Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că UDMR va susţine noua nominalizare pentru Ministerul Justiţiei, a avocatului Cătălin Marian Predoiu, însă el, personal, ar fi preferat să fie nominalizat pentru acest minister un om politic.
Kelemen Hunor a spus că era dreptul PNL să facă o nomalizare la Ministerul Justiţiei, însă el ar fi preferat să fie vorba despre un om politic.
Ciucă speră la un numitor comun între preşedinte şi premier
PC consideră că este dreptul premierului să facă nominalizarea pentru funcţia de ministru al Justiţiei şi speră ca, de această dată, preşedintele şi prim-ministrul să găsească un numitor comun pentru ca Ministerul Justiţiei să aibă o conducere. Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a facut aceste precizări, referindu-se la nominalizarea lui Cătălin Predoiu pentru postul de ministru al Justiţiei.
"Sperăm ca nominalizarea lui Cătălin Predoiu în acest post să nu răspundă nevoilor politice, ci raportului pe justiţie din partea UE. Sperăm ca, în sfârşit, în al 13-lea ceas, preşedintele şi premierul să înţeleagă că, mai presus de orgolii, este interesul naţional", a spus Ciucă, citat de Mediafax.
Preda: Tăriceanu a luat o decizie în interes propriu Vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, a declarat că premierul a luat o decizie în interes propriu, vrând să-şi impună "oamenii proprii".
"Domnul Tăriceanu vrea să-şi pună oamenii proprii. E omul domniei sale, nu am auzit că ar face parte din PNL, dar până luni or să spună că ce politician marcant este domnul Predoiu. Această nominalizare este în exclusivitate decizia premierului, nu s-a consultat cu nimeni, preşedintele urmează să analizeze varianta şi dacă va considera că este oportună o va aproba", a adăugat Preda.
Cezar Preda a declarat, pentru Mediafax, că Predoiu, care a absolvit Liceul "Bogdan Petriceicu Haşdeu" din Buzău, a fost un elev bun, un student bun, iar din acest punct de vedere PDL nu are nimic de obiectat.
"La 40 de ani nu mai e foarte tânăr, nu e ca domnul Chiuariu, nu ştiu dacă va face faţă ca ministru, dar nu vârsta ar putea fi o problemă. N-am auzit de el în politică şi nici nu stiu cu ce s-a ocupat", a declarat Cezar Preda.
Geoană: Nicolai ar fi fost mai potrivită
Preşedintele PSD a apreciat că, din punct de vedere al carierei profesionale, Cătălin Predoiu este mai degrabă specializat în domeniul afacerilor.
Astfel, în opinia liderului PSD, lipsa de exprienţă în domeniul juridic este un handicap pentru viitorul ministru.
"Mi-e teamă că până va învăţa coridoarele din Ministerul Justiţiei, mandatul Guvernului Tăriceanu va fi finalizat", a spus Mircea Geoană.
El a mai comentat că "numirea unui ministru al Justiţiei, doar pentru a avea un ministru, nu rezolvă probleme de fond pe care le avem la Bruxelles."
(19:30)