Editura Evenimentul si Capital

CĂTĂLIN MARIAN PREDOIU, noul ministru al Justiţiei

1403828e297b3b147aeeab4032321d89
Autor: | | 7 Comentarii | 0 Vizualizari

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a trimis, în această după-amiază, preşedintelui Traian Băsescu propunerea privind nominalizarea lui Cătălin Marian Predoiu (39 de ani) în funcţia de ministru al Justiţiei. În mai puţin de două ore, şeful statului a luat act de propunerea premierului, a semnat actul de învestitură şi a organizat ceremonia de numire a avocatului Cătălin Predoiu în funcţia de ministru al Justiţiei.

Învestitura lui Cătălin Predoiu a avut loc în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, a primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu şi a ministrului Apărării Teodor Meleşcanu. De remarcat faptul că ceremonia nu a avut loc în sala destinată unor astfel de evenimente.

Şeful statului şi-a început discursul prin a-l felicita pe noul ministru al Justiţiei. "Este o onoare pe care o primiţi ca expresie a propunerii primului ministru".

"Aveţi o misiune relativ dificilă, luând în considerare raportul din iunie al Comisiei Europene în domeniul Justiţiei. România nu este acum în pericol de a i se aplica clauza de salvgardare, asta dacă continuaţi reforma în justiţie. Sunt sigur că veţi reuşi aşa cum a făcut-o şi domnul Cioloş (ministrul Agriculturii - n.r)", a continuat Băsescu.

Preşedintele a precizat şi faptul că i-a consultat, deja, mapa profesională. "Am primit toată informaţia despre activitatea dumneavoastră din trecut, iar speculaţiile legate de anumite contracte nu au acoperire în ideea de a periclita integritatea dumneavoastră la Ministerul Justiţiei. Un avocat comercial poate reprezenta pe oricine", a detaliat Băsescu.

Şeful statului a recunoscut şi faptul că Predoiu are un CV impresionant, "acoperit de recunoaştere profesională".

În final, Traian Băsescu a recunoscut şi faptul că numirea noul ministru al Justiţiei a avut loc în urma unei consultări între el şi premierul Tăriceanu. Profil de avocat S-a născut la data de 27 august 1968, este căsătorit şi are doi copii. Absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti, în 1991, Cătălin Predoiu este avocat asociat la casa de avocatură ZRP unde îi are asociaţi pe Cătălin Andrei Zamfirescu şi Ioana Racoţi. Predoiu este membru al Consiliului Baroului Bucureşti din 2003.

El este specialist în tranzacţii bancare şi financiare, asigurând servicii de asistenţă legală unor bănci şi unor clienţi instituţionali din acest domeniu, inclusiv cu privire la probleme legate de reglementări privind dreptul valutar şi controlul fiscal, metode de finanţare, contracte de credit şi proiecte de restructurare. Avocatul a obţinut doctoratul în domeniul băncilor comerciale, în 2004.

Cătălin Predoiu a predat drept comercial, ca lector, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, în perioada 1994-2005, şi a urmat un program de instruire în practica dreptului comercial la Baroul din Caen (Franţa), în 1994.

Predoiu este un avocat reputat, având o experinţă vastă în domeniul dreptului comercial cuprinzând structurarea unor tranzacţii de mare complexitate. El oferă în mod curent servicii de asistenţă juridică şi reprezentare unor importanţi clienţi locali şi internaţionali în diverse tipuri de tranzacţii, incluzând tranzacţii corporatiste, structuri societare complexe, fuziuni şi achiziţii. De asemenea, Cătălin Predoiu este autorul unor articole şi studii în materia dreptului comercial, publicate în reviste de specialitate din România. I-a fost acordat Premiul Academiei Române în calitate de co-autor al unui tratat privind societăţile comerciale. De remarcat că celebra casă de avocatură ZRP, firma la care este asociat Cătălin Predoiu, are un contract de asistenţă cu Rompetrol, companie condusă de liberalul Dinu Patriciu. "Casa de avocatură Zamfirescu-Racoţi-Predoiu ne-a oferit asistenţă juridică în comercial şi nu în penal", se arată într-un comunicat al companiei Rompetrol. Casă de avocatură de la mijlocul clasamentului

Casa de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu, unde Cătălin Predoiu este managing partner, este un jucător de talie medie pe piaţa avocaturii de afaceri. Compania a înregistrat, în 2006, o cifra de afaceri de două milioane de euro, în 2006. Pentru 2007, casa de avocatură a estimat o creştere a veniturilor cu 50%. ZRP are 25 de angajaţi suport, la care se adaugă 35 de avocaţi plus şapte parteneri. Piaţa avocaturii de afaceri este dominată de firmele Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, Muşat & Asociaţii, Ţucă, Zbârcea & Asociaţii, Boştină şi Asociaţii, Badea Clifford Chance sau Linklaters. Piaţa avocaturii de afaceri, estimată la aproximativ 100 milioane de euro total onorarii la nivelul anului 2006, este în plina dezvoltare în ultimii ani, pe fondul intrării mai multor valuri de investitori străini. Se estimează că veniturile caselor se avocatură de la noi s-au ridicat la 150 de milioane de euro anul trecut şi vor ajunge la 200 de milioane de euro în 2008. Zamfirescu Racoţi Predoiu (”ZRP”) a fost creată în 2005 prin fuziunea a două societăţi de avocaţi, Călin - Andrei Zamfirescu şi Asociaţii şi Racoţi - Predoiu. (Adelina Vlad) Băsescu l-a invitat pe Tăriceanu la Cotroceni

Propunerea premierului vine după ce preşedintele i-a trimis, astăzi, o scrisoare lui Tăriceanu, în care îl invita, mâine, la ora 13.00, la Cotroceni, pentru a se consulta cu privire la soluţiile pentru postul vacant de la Ministerul de Justiţie, având în vedere că termenul constituţional de interimat de 45 de zile a fost depăşit.

Scandalul ESCALADEAZĂ! Rareș Bogdan a fost SUSPENDAT! Ce se va întâmpla cu prezentatorul TV

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI