FURTUL SECOLULUI. Cătălin Botezatu: Dogaru i-a cerut lui Condrat să-i angajez un avocat în dosarul tablourilor
- Ionel Stoica
- 14 februarie 2014, 16:48
Creatorul de modă Cătălin Botezatu a fost audiat vineri, ca martor, în dosarul privind furtul tablourilor din Olanda, el declarând că Radu Dogaru, condamnat în acest caz, i-a cerut colaboratorului său Petre Condrat, inculpat, să-i angajeze un avocat pentru a-l apăra.
Creatorul de modă Cătălin Botezatu a fost audiat astăzi, ca martor, în dosarul privind furtul tablourilor din Olanda, el declarând că Radu Dogaru, condamnat în acest caz, i-a cerut colaboratorului său Petre Condrat, inculpat, să-i angajeze un avocat pentru a-l apăra. ”Radu Dogaru susţinea că şi el i-a ajutat la rândul lui familia, respectiv pe fratele său într-o situaţia asemănătoare. Lui Condrat îi era frică de Radu Dogaru, acesta locuia în acelaşi sat cu familia angajatului meu şi nu se aflau în relaţii bune. Petre Condrat dorea să nu fie implicat în treburile lui Dogaru”, a spus Botezatu.
El a povestit ce ştie despre evenimentele petrecute în ianuarie 2013, când Petre Condrat i-a dus pe Eugen Darie şi Radu Dogaru la galeria de artă deţinută de Constantin Dinescu pentru ca acesta să vadă tablourile.
”Condrat le-a spus celor doi că da, cunoaşte un colecţionar de artă, respectiv de Constantin Dinescu şi i-a ajutat pe Darie şi Dogaru, întrucât nu dorea să aibă o relaţie conflictuală cu ei. (Condrat - n.r.) s-a întâlnit cu inculpaţii, dintre care unul avea o pungă de plastic în care se aflau aşa-zisele tablouri. Până când a intrat în galeria lui Dinescu nu a ştiut despre ce este vorba. Când a văzut tablourile, i s-a părut ceva dubios, că miroseau a vopsea proaspătă, însă nu era interesat de acestea. În momentul în care a venit doamna evaluator a aflat că este vorba de nişte pictori celebri', a relatat Botezatu,citat de Agerpres.
El a continuat să povestească ceea ce ştia de la Condrat şi a afirmat că evaluatorul a considerat atunci că tablourile nu sunt autentice, chiar dacă din punct de vedere vizual seamănă cu cele originale.
Constantin Dinescu i-a întrebat pe inculpaţi dacă au acte care să dovedească autenticitatea tablourilor, însă ei au spus că vor face rost de ele în două zile şi că tablourile provin de la Londra.
”Considerând că nu sunt autentice şi că provenienţa lor este dubioasă, au fost invitaţi să-şi strângă marfa şi să plece”, a continuat Botezatu, care a precizat că a aflat de acest caz numai după ce i-a fost prezentat de procuror, cu ocazia primei audieri a lui Petre Condrat.
La termenul de astăzi urmează să mai fie audiaţi, ca martori, Serghei Cozma, Cerasela Ştefania Sava şi Constantin Dinescu. Filmul tablourilor furate
Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, pe 26 noiembrie 2013, la câte 6 ani şi 8 luni de închisoare pe Radu Dogaru şi Eugen Darie în dosarul furturilor tablourilor din Olanda. Instanţa a stabilit o pedeapsă de 6 ani şi 8 luni pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave în cazul lui Radu Dogaru, căruia i-a stabilit şi o condamnare de 4 ani de închisoare pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
Radu Dogaru a mai primit o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în funcţii publice timp de patru ani. La rândul său, Eugen Darie a primit 3 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi 6 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate la furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.
Celor doi inculpaţi urmează să li se scadă din pedeapsă perioada în care au stat în arest preventiv, adică din 20 ianuarie 2013, şi au fost obligaţi la plata a 6.000 de lei şi menţinerea sechestrului asigurător instituit de procurori în cazul acestora.
Procesul continuă pe latură penală pentru ceilalţi inculpaţi din dosar şi pe latură civilă pentru toţi cei trimişi în judecată de procurori. În acest dosar au fost trimişi în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru şi Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).
'Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Dogaru Radu şi Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infracţională în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte şi prin efracţie, au sustras şapte opere de artă (picturi în ulei şi acuarele)', preciza DIICOT.
Tablourile intitulate 'Tete d´Arlequin' de Pablo Picasso, 'La Lisseuse en Blanc et Jaune' de Henri Matisse, 'Waterloo Bridge' şi 'Charing Cross Bridge' de Claude Monet, 'Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee' de Paul Gauguin, 'Autoportrait' de Meyer de Haan şi 'Woman with Eyes Closed' de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.
- FURTUL SECOLULUI. Judecătorii au anunțat sentinţele în cazul hoţilor care şi-au recunoscut faptele. Dogaru și Darie, 6 ani și 8 luni de închisoare fiecare
- Dosarul furtului de tablouri: Dogaru şi Darie vor fi judecaţi în procedură simplificată, după ce au recunoscut faptele
- Procurorii DIICOT au cerut pentru Radu Dogaru 18 ani de închisoare pentru furtul tablourilor din Olanda. Atmosferă polițienească în sala de judecată