Cât va dura epidemia de coronavirus? Experţii vorbesc de riscul unor mutaţii

Cât va dura epidemia de coronavirus? Experţii vorbesc de riscul unor mutaţii

„N-avem un număr prea mic de cazuri”, a spus directorul Departamentului de boli infecţioase de la Institutul superior de sănătate, Giovanni Rezza, explicând că în Italia „am ajuns la a doua sau a treia generaţie de contagieri”.

"Dar focarul principal este circumscris deşi virusul nu se opreşte. „Ne aşteaptăm la o anumită creştere a cazurilor până când măsurile luate îşi vor face efectul dorit. Încă vor fi infectaţi mulţi oameni”, a mai declarat Giovanni Rezza.

Primăvara împotriva virusului?

O mână de ajutor pentru frânarea virusului ar putea fi sosirea primăverii. Potrivit patologului Guido Silvestri „e posibil ca factori genetici sau ambientali (de exemplu temperatura mai mare), să poată limita într-un fel sau altul răspândirea Covid-19. Mă gândesc la Indonezia, India, Tailanda, Bangladesh, Africa. Cred că temperatura joacă un rol în limitarea epidemiei. Asta nu trebuie să ne împiedice să luăm măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor. Pregătirea sistemului sanitar pentru protejarea celor mai fragili va face diferenţa”, concluzionează el.

Riscul unor mutaţii

„Am descoperit două mutaţii genetice interesante ale coronavirusului”, spune Massimo Ciccozzi, epidemiolog la Universitatea Bio-medica din Roma. El explică faptul că a studiat „mutaţiile genomului viral ale coronavirusului pus la dispoziţie de cercetătorii chinezi”. S-a descoperit astfel că Covid-19 a devenit „mai contagios, dar mai puţin letal decât Sars - boala care a circulat între 2002 şi 2003”.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Deocamdată, deci, a face previziuni asupra duratei epidemiei este dificil, dar experţii par să se fi pus de acord asupra unui fapt: nu vor trece prea multe săptămâni şi ne vom obişnui să convieţuim cu virusul luni întregi. Câte anume nu e posibil să se prevadă", notează Il Giornale.