Cât trebuie să câștigi, de fapt, ca să-ți iei credit de casă. Ce s-a întâmplat pe piața imobiliară

Cât trebuie să câștigi, de fapt, ca să-ți iei credit de casă. Ce s-a întâmplat pe piața imobiliară Sursa Foto: Arhiva EVZ

Achiziționarea unei locuințe modeste în marile orașe reprezintă un efort financiar considerabil pentru tinerii din zilele noastre. Accesarea unui credit bancar presupune, de asemenea, un venit considerabil pentru a îndeplini criteriile de eligibilitate.

Astfel, pentru a achiziționa o locuință în valoare de 60.000 de euro, un tânăr ar avea nevoie de un venit net lunar situat între 5.100 și 8.000 de lei, în funcție de tipul de credit pe care îl alege.

Aceasta ar permite cumpărarea unei garsoniere în București sau în alte orașe mari, sau a unui apartament cu 2-3 camere în orașe mai mici, potrivit datelor analizate de economica.net.

Ce variante de credit ai dacă vrei să-ți cumperi un apartament

Aceasta înseamnă că, chiar și în cazul celei mai accesibile variante de credit, tinerii au nevoie de un venit semnificativ mai mare decât salariul minim pe economie. Un aspect important este că băncile pot lua în considerare și venitul familiei, în cazul în care persoana care dorește să achiziționeze locuința este căsătorită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea dintâi opțiune constă într-un credit ipotecar clasic, în moneda națională, destinat achiziționării unei locuințe evaluată la aproximativ 300.000 de lei. Pentru a accesa acest credit, solicitantul trebuie să dețină un avans minim de 20%, echivalentul a 60.000 de lei, ceea ce va însemna că suma împrumutată efectiv se va ridica la 240.000 de lei.

Rata lunară inițială va fi în jurul valorii de 2.060 de lei, iar dobânda va fi determinată prin formula IRCC+2,3%, cu caracter variabil. În primele cinci ani, dobânda se va menține fixă, la nivelul de 7,7%.

Pentru a fi eligibil pentru acest tip de credit, aplicantul trebuie să aibă un venit lunar net de aproximativ 5.100 de lei.

O altă opțiune este un credit ipotecar clasic în euro. Deși poate fi mai dificil de accesat, acest tip de credit poate oferi avantajul unui cost total mai mic, comparativ cu un credit în lei, analizând datele din ultimii 10-15 ani.

Avansul minim cerut în acest caz este de 25%, ceea ce înseamnă că solicitantul trebuie să dețină 15.000 de euro, față de puțin peste 11.000 de euro în cazul creditului în lei. În schimb, prima rată lunară va fi de 320 de euro, echivalentul a sub 1.600 de lei, semnificativ mai redus comparativ cu varianta în lei.

Acest lucru se datorează faptului că avansul este mai mare, iar suma împrumutată este mai mică. Venitul minim necesar pentru a accesa această variantă de credit este de aproximativ 8.000 de lei pe lună.

A treia opțiune este un credit Noua Casă, însă nu toți se vor califica pentru acest tip de împrumut. Avantajul acestui credit constă în faptul că avansul minim este doar de 5%, ceea ce înseamnă 15.000 de lei pentru o locuință în valoare de 300.000 de lei.

Totuși, cei care aleg să plătească avansul minim vor avea un efort lunar semnificativ mai mare decât în cazul celorlalte variante de împrumut.

O familie cu copii trebuie să câștige între 9.000 și 15.000 de lei pe lună

În cazul unei familii care are și copii, o garsonieră sau un apartament cu două camere poate fi considerată o variantă de urgență, neasigurând confortul necesar. Pentru un apartament cu trei camere în București sau în orașe mari, prețul se ridică în jur de 100.000 de euro. Cam aceeași sumă costă și o casă cu curte într-un oraș mediu sau mic.

La CEC Bank, în cazul variantei în lei, avansul minim cerut este de 20%, ceea ce înseamnă aproximativ 100.000 de lei, iar creditul va fi limitat la 400.000 de lei. Prima rată va depăși 3.400 de lei, iar dobânda este variabilă, fiind calculată ca IRCC+ 2,3%. Venitul minim necesar pentru a accesa această variantă de credit se ridică la circa 9.000 de lei.

În cazul variantei în euro, avansul cerut este de 25%, ceea ce înseamnă 75.000 de euro pentru creditul total de achiziție de 300.000 de euro. Prima rată lunară va fi de aproximativ 600 de euro, adică sub 3.000 de lei, iar venitul minim necesar pentru a accesa acest credit se ridică la 15.000 de lei, potrivit economica.net.