Cât plătesc străinii pentru a se trata în clinicile româneşti

Cât plătesc străinii pentru a se trata în clinicile româneşti

Sute de mii de persoane din afara ţării apelează anual la serviciile medicale de la noi. Motivul: acestea sunt oferite la preţuri mult mai mici decât tarifele practicate în ţările lor de origine.

Tarifele mult mai mici comparativ cu cele din occident practicate pentru serviciile medicale din clinicile şi cabinetele din România îi determină pe mulţi străini să ne viziteze ţara îmbinând turismul clasic cu rezolvarea unor probleme de sănătate.

Prin urmare, turismul medical, ca segment al pieţei româneşti, a luat amploare în ultimii ani, iar reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) estimează că peste 500.000 de străini vor vizita România cu scopuri medicale, în următorii patru ani.

Potrivit unui studiu realizat de Insight Market Research Solutions, încasările clinicilor româ neşti de la străinii veniţi la noi pentru turism medical se ridică la 250 de milioane de dolari anual şi suma s-ar putea dubla până în 2014. Studiul mai relevă că un turist occidental plăteşte cu 40% mai puţin pe un pachet medical, care include intervenţii medicale, cazare şi transport, în România decât în ţara de rezidenţă.

Cabinetele stomatologice, cel mai căutate

Cel mai "vânate" servicii sunt cele oferite de medicii stomatologi români, dat fiind faptul că tarifele practicate pe acest segment în vestul Europei sunt foarte ridicate. Astfel, tot mai multe cabinete stomatologice, în parteneriat cu agenţii de turism, au elaborat pachete de turism medical, care se adaptează fiecărui profil de client în parte.

Spre exemplu, Imperial Dent, din Bucureşti, promovează o ofertă care cuprinde consultul radiografiilor de la distanţă, elaborarea unui plan de tratament care să prevadă durata acestuia şi costul estimativ, diverse trasee montane, pe litoral sau la obiective istorice şi religioase, precum şi cazare cu masă. Preţurile diferă de la un caz la altul, deoarece serviciile sunt personalizate în funcţie de nevoile şi bugetele clienţilor, ne-au spus reprezentanţii companiei.

Sesizând potenţialul pieţei de profil, şi compania aeriană Blue Air a anunţat, ieri, un parteneriat cu Dentist Holiday pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul pachetelor turistice medicale pentru tratamente stomatologice.

Mii de euro pentru servicii medicale în afară

Razvan Nacea, director general al compania Seytour, care intermediază achiziţionarea de pachete ce includ servicii medicale în clinici şi spitale din România şi străinătate, ne-a spus că străinii care vin la noi în scop medical plătesc între câteva sute şi 7.000-8.000 de euro, în funcţie de complexitatea şi durata tratamentului, dar şi de preferinţele de cazare şi de locurile pe care doresc să le viziteze.