Cât ne ştirbeşte din PIB închiderea fabricii Nokia de la Jucu

Cât ne ştirbeşte din PIB închiderea fabricii Nokia de la Jucu

Închiderea fabricii Nokia de la Jucu va reduce produsul intern brut (PIB) al României cu 0,1-0,2%, potrivit unei estimări Deloitte. O rată de absorbţie a fondurilor europene mai bună ar putea acoperi golul lăsat de retragerea finlandezilor din România.

"Decizia Nokia de a închide fabrica de la Jucu arată că România îşi pierde treptat avantajul de piaţă low-cost în favoarea unor zone mai puţin dezvoltate ale lumii, precum Asia, America Latină sau Africa. Din moment ce ţara se confruntă cu o competiţie feroce, tot mai dură la nivel global, guvernul trebuie să echilibreze riscul de a pierde investiţii cu beneficiile aduse de atragerea unora noi", se spune în raport.

Analiştii Deloitte recomandă executivului creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene prin proiecte de construcţii, infrastructură şi dezvoltare agricolă.

"Ştirile privind noi planuri de investiţii în România se tot adună. Cu un acord cu FMI care disciplinează politicile guvernului şi două trimestre consecutive de creştere a PIB în acest an, România pare, cel puţin pe hârtie, ieşită din recesiune şi mai puţin riscantă", se spune în raportul Deloitte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unui sondaj efectuat de companie în rândul executivilor din România, investitorii "întorc spatele Vestului" din cauza crizei euro şi a temerilor privind o nouă rundă de recesiune în ţările dezvoltate şi caută oportunităţi în statele emergente văzute ca fiind mai puţin vulnerabile.