Cât mai fierbe România. Al treilea val de caniculă - durata și intensitatea, după ANM
- Iulia Moraru
- 24 iulie 2023, 07:03
Directoarea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, a vorbit despre durata și zonele afectate de cel de-al treilea val de caniculă, menționând că debutul săptămânii va fi caracterizat de o vreme deosebit de caldă.
Luni, potrivit șefei ANM, valul de căldură se va extinde în partea de vest-sud-sud-est a țării, acolo unde se anticipează valori de 37 grade Celsius. Mai mult, în zilele de marți și miercuri valul de căldură se va intensifica și extinde.
Prima parte a săptămânii aduce temperaturi ridicate
„Vorbim de toate zonele de câmpie și de deal pentru ziua de marți, acolo unde mai ales în partea de sud și sud-vest a țării, vor fi temperaturi de 39-41° la umbră, semn că ITU indicele temperatură-umezeală cu siguranță va depăși pragul critic de 80 pe areale extinse, posibil în toate zonele extracarpatice, mai puțin zona de munte și zonele cu altitudine apropiată și nu în ultimul rând, temperatura resimțită, așa cum am avut și în cele două valuri de căldură anterioare, 40°C-44°C, posibil 45°C, pentru că avem și 1° de umezeală ridicat în atmosferă”, a explicat Elena Mateescu.
Potrivit acesteia, marți și miercuri vor fi cele mai călduroase zile din acest episod al celui de-al treilea val. Disconfortul termic se simte din ce în ce mai accentuat pentru că suntem în a treia săptămână de caniculă și plus de asta, nu doar zilele sunt calde, ci și nopțile.
„Faptul că și ziua și noaptea resimțim aceste valori deosebit de ridicate, cu siguranță ne creează aceasta are de disconfort despre care tot vorbim. Trebuie să menționăm că căldura vine la pachet cu fenomenele de instabilitate.
Aici a fost ceea ce numim vara atipică, pentru că am vorbit simultan de zone care au fost afectate de fenomene de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată într-o parte a țării jumătatea de vest, de pildă, ultimul episod care a adus vijelii cu viteze la rafală de peste 100km/h în timp ce jumătatea sudică vorbeam în jumătatea sudică de caniculă”.
Cât mai durează căldura extremă în România
„Ei bine, de miercuri, în condițiile în care avem această masă de aer foarte cald, în condițiile în care deja își vor face apariția o masă de aer mai rece dinspre Europa Centrală şi diferențele de temperaturi sunt foarte mari, mai mari de 10° 12°.
Joi, diferențele vor fi mai mari de 10-12°, practic nu mai depășim 30° în condițiile în care cu două zile înainte, marți și miercuri avem valori de până la 41° inclusiv în Capitală”, a mai explicat șefa ANM.
Numai că, potrivit acesteia, e de scurtă durată această răcire, pentru că de vineri deja iar se încălzește, ne apropiem iar de 34-35 grade Celsius. De altfel, luna august va fi una autentică, cu multă căldură.
„Dar luna august este o lună autentică de vară. Maxima absolută a aerului în țara noastră, adică cea mai mare valoare de temperatură înregistrată în România, s-a înregistrat în 10 august 1951 iată ca nu excludem să nu mai înregistrăm și în ultima lună de vară episoade în care vremea să fie a caniculară.
Ce aș vrea să menționez mâine, 24 iulie, în urmă cu 16 ani, în 2007, am înregistrat cea mai ridicată valoare a unei temperaturi maxime în luna iulie, adică maxima absolută a lunii iulie 44,3 la Calafat, în 2007. Iată că nu este nimic întâmplător”, a mai spus Elena Mateescu.