Cât este de veche minciuna INS cu evoluția PIB

Cât este de veche minciuna INS cu evoluția PIB

Datele Eurostat au indicat ieri ceea ce analiștii economici bănuiau încă de acum trei luni. Și anume, că în primul trimestru al anului economia a consemnat o scădere și nu o creștere trimestrială, așa cum a susținut Institutul Național de Statistică (INS).

 Trebuie spus că datele INS privind evoluția economiei pe primele trei luni ale anului au fost repetate în nu mai puțin de trei comunicate oficiale. Zilele trecute, președintele INS, Tudorel Andrei, a dat și o explicație pentru gafa de a prezenta informații eronate. Extrem de puțin inteligibilă. „Diferența între datele inițiale privind performan ța din trimestrul 1 și datele de acum provine din a p l i c a rea unui model care a recalibrat datele”, a spus Tudorel Andrei, pentru Hotnews, fără a oferi însă lămuriri.

Suspiciuni confirmate

Interesant este însă că, încă din mai, analiștii au semnalat că ceva nu este în regulă cu informațiile prezentate de Institutul de Statistică pentru perioada ianuarie - martie. Imediat după ce premierul Victor Ponta a anunțat o creștere anuală de o anumită mărime în primele trei luni ale anului, economiștii au făcut calcule. Ce a rezultat? „Dacă avem această creștere anuală, atunci în raport cu trimestrul anterior economia a consemnat scădere”, au anunțat analiștii ING Bank România. Au apărut și datele oficiale, în mai. Pornind de la aceste noi informații, specialiștii au calculat din nou că evoluția nu a fost suficient de puternică pentru ca economia să fi creascut și trimestrial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate astea, INS susținea contrariul. Economistul Florin Cîțu a atras atunci atenția , comentând pentru EVZ, că, potrivit calculelor sale, în primul trimestru trebuia să avem o scădere cu 0,2% a economiei. „Este ceva ciudat în datele INS”, remarca analistul. După ce adevărul a ieșit la iveală, zilele trecute, și s-a aflat economia a avut o evoluție negativă atât în trimestrul unu, cât și în trimestrul doi, ne aflăm, oficial, în recesiune. Se ridică însă o întrebare: dat fiind că și de partea analiștilor, și de cea a INS-ului avem de-a face cu specialiști, cât a fost greșeală și cât rea intenție din partea oficialilor Statisticii, atunci când au prezentat date eronate.