Datele despre cât de bine funcționează vaccinurile după o singură doză sau după a doua doză nu sunt clare, spune Stephen Evans, profesor de statistici medicale la London School of Hygiene & Tropical Medicine.
Pentru a lămuri această dilemă, Stephen Evans, profesor de statistici medicale la London School of Hygiene & Tropical Medicine și fost membru al comitetului de siguranță a medicamentelor la Agenția Europeană pentru Medicamente, a ajutat Insider să descifreze datele cu privire la protecţia noastră după ce ne vaccinăm.
Evans a spus că datele prezentate de Administrația pentru Alimente și Medicamente din studiile în fază târzie a fiecărui vaccin au fost, în general, singurele disponibile.
Pfizer-BioNTech: cel puțin 80%
Pfizer a avut 52,4% eficientă în protejarea împotriva COVID-19 cu simptome între prima și a doua doză, conform documentelor FDA . Dar cifra de 52,4 la sută include cele 11 zile înainte de declanșarea protecției după prima doză, astfel încât procentul real ar putea fi mult mai mare. Adevărata valoare se situează între 29,5 la sută și 84,5 la sută, conform documentelor FDA.
Injectarea cu Pfizer a fost 100% eficientă pentru a proteja împotriva spitalizării și a morții. Acest lucru s-a bazat pe un număr mic, totuși - doar patru persoane au avut COVID-19 sever în studiu după ce au primit placebo, mai degrabă decât vaccinul.
Evans a spus că există „dovezi destul de clare” că ai o protecție de cel puțin 80% - și „probabil” mai bună de 90% - pentru vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 cu simptome după o singură doză. El a spus că nu poți fi absolut sigur ce se întâmplă după 21 de zile, deoarece nu fusese testat complet.
Moderna: cel puțin 80%
Vaccinul Moderna a fost eficient 69,5% în prevenirea COVID-19 cu simptome între prima și a doua doză, cu o valoare reală între 43,5% și 84,5%. Cifra de 69,5% include cele 13 zile înainte de începerea protecției, astfel încât procentul real ar putea fi mai mare.
Au existat un număr mic de oameni în procesul Moderna - aproximativ 7% - care nu au primit a doua doză din motive necunoscute. În acest grup, vaccinul a avut 50,8% eficientă în prevenirea COVID-19 cu simptome până la 14 zile după prima doză și 92,1% eficientă după 14 zile.
Nu este clar cât de bine protejează o singură injectare cu vaccin împotriva spitalizării și decesului, deoarece nu au fost multe persoane au cu COVID-19 sever - două în grupul de vaccinuri și patru în placebo.
Evans a spus că beneficiați de cel puțin 80% protecție - și probabil mai bună de 90% - pentru vaccinul Moderna împotriva COVID-19 cu simptome după o singură doză timp de 28 de zile. După 28 de zile a fost neclar pentru că nu a fost testat. Din nou, acest lucru s-a bazat pe lectura generală a datelor FDA, a spus el.
AstraZeneca: peste 70%
Evans a spus că este mai greu să se stabilească o cifră pentru vaccinul AstraZeneca, deoarece studiile în stadiu târziu au folosit diferite modele de analiză. De asemenea, FDA nu a prezentat încă datele pentru vaccin, la fel ca și pentru alte vaccinuri.
O doză unică din vaccinul lui AstraZeneca a fost eficientă cu 76% la protejarea împotriva COVID-19 cu simptome timp de cel puțin 90 de zile, potrivit datelor din etapa de studiu târziu publicate în The Lancet pe 19 februarie. Autorii studiului au raportat, de asemenea, că o doză a furnizat 100% protecție împotriva spitalizării, dar cifrele au fost mici.
Pe baza citirii studiilor existente, Evans a spus că eficacitatea unei doze unice pentru vaccinul AstraZeneca a fost probabil de cel puțin 70% față de COVID-19 cu simptome în primele 90 de zile. După această perioadă de timp, nu este clar, a spus el.
Johnson & Johnson: 66 la sută
J&J a analizat protecția împotriva COVID-19 moderat până la sever în studii. Protecția a început în 14 zile și a fost eficientă cu 66,1% la 28 de zile. Eficacitatea vaccinului a variat în funcție de țara în care a fost utilizat - a fost eficientă la 72 la sută în SUA, dar 64 la sută și 68 la sută eficace în Africa de Sud și, respectiv, în Brazilia. Ambele țări au variante de coronavirus care circulă, care ar putea sustrage parțial anticorpii.
Ce înseamnă procentul de eficacitate
Procentajul de eficacitate pentru vaccinuri se referă la proporția de persoane care beneficiază de protecție completă după un vaccin. Cu o eficacitate de 80% dintre oameni au protecție completă, iar 20% nu. Pentru cei care primesc o protecție completă, cea de-a doua doză îmbunătățește calitatea răspunsului imun și durabilitatea acestuia.
Pentru persoanele care nu primesc protecție completă cu prima doză, vor avea una completă după a doua injecţie. Unii oameni nu vor primi niciodată protecție completă împotriva unui vaccin, deoarece sistemul lor imunitar nu răspunde deloc, mai spune expertul, potrivit sciencealert.