Evenimentul Zilei > Actualitate > Cât de pregătiți suntem pentru un război? Din avioanele F-16 ne cad, în zbor, piesele
Cât de pregătiți suntem pentru un război? Din avioanele F-16 ne cad, în zbor, piesele

Cât de pregătiți suntem pentru un război? Din avioanele F-16 ne cad, în zbor, piesele

Un bizar incident a avut loc, marți, în județul Galați. Un avion de vânătoare F-16 a pierdut mai multe piese în timpul zborului, în timp ce efectua un exercițiu militar. Pilotul aeronavei a cerut să se întoarcă la bază. 

Piloții militari se aflau în zonă pentru un exercițiu militar, în care simulau atacul unei ținte care se afla la sol. Aeronava F-16 a lansat o bombă de antrenament către ținta de la sol, moment în care din avion s-au desprins mai multe piese importante.

Din avion au început să cadă piese

Este vorba despre un rezervor extern, dar și despre o grindă aflată pe partea dreaptă, ambele căzând la sol.

După ce a sesizat problema, pilotul a cerut imediat să se întoarcă la bază, cererea fiindu-i aprobată. Avionul de vânătoare F-16 a aterizat fără probleme, iar pilotul nu a fost rănit.

MApN a transmis, că avionul va fi folosit în continuare după ce va fi reparat, iar piesele lipsă vor fi înlocuite.

S-au semnalat probleme la motor la avioanele F16

Armata Română a fost informată de posibilitatea unor probleme la motoarele avioanelor F16, după ce Belgia a decis să le ţină la sol până la rezolvarea defecţiunilor. Belgia a luat această decizie după ce mai multe componente ale motoarelor acestor avioane au luat foc în timpul zborului. Toate ţările în dotarea cărora se află aceste avioane au fost informate de defecţiune.

„Concomitent cu ancheta, toți partenerii Forțelor Aeriene Europene Participante (o comunitate a țărilor europene care au F-16 în dotare) și constructorii au fost informați. Constructorul motorului Pratt &Whitney, producătorul de avioane Lockheed Martin și US Air force au indicat, pe baza acestor informații, că ar trebui luate imediat măsuri corective asupra motoarelor afectate, O anchetă este în desfășurare pentru a stabili dacă și alte țări au întâlnit aceeași problemă”, a informat aviația militară belgiană.

Colonelul Ionuț Neamu, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Române (FAR), a declarat pentru Digi24.ro că FAR a fost informată de problema apărută la avioanele F-16 din Belgia dar că ea nu a fost identificată și la aparatele din România, scrie dcnews.ro.

Astfel, avioanele F16 din dotarea Armatei Române zboară în continuare fără probleme.