Cât de pregătită este România pentru o criză alimentară: „Asigurarea resurselor vitale pentru populaţie reprezintă o armă”. Precizările ministrului Agriculturii

Cât de pregătită este România pentru o criză alimentară: „Asigurarea resurselor vitale pentru populaţie reprezintă o armă”. Precizările ministrului AgriculturiiFemieri. Sursa foto: Dreamstime.com

România nu va plafona prețurile la anumite produse alimentare, așa cum a făcut Ungaria. Precizările au venit din partea ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu. De altfel, a precizat oficialul român, în Ungaria decizia a fost luată din cauza apropiatelor alegeri, programate pentru luna aprilie.

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că România şi celelalte ţări din Uniunea Europeană nu pot aplica modelul Ungariei de plafonare a preţurilor la produsele alimentare. El a arătat că în statul vecin, autoritățile au luat decizia de a plafona prețurile din motive electorale. În luna aprilie, mai exact pe 3 aprilie, în Ungaria urmează alegerile parlamentare, iar o astfel decizie a fost influențată de dorința de a atrage cât mai multe voturi.

„Modelul Ungaria nu poate fi aplicat în Europa. Ungaria are alegeri pe 3 aprilie. Niciun alt stat din UE, cu excepţia Franţei, la finalul lunii aprilie, nu are alegeri. M-am uitat la ştirile care spuneau că Ungaria a oprit exportul de cereale. Deşi a fost prezentată ca o blocadă a Ungariei, în încercarea de a-şi menţine stocurile pentru necesarul intern, în realitate, Ungaria exportă pe bază de licenţă”, a precizat ministrul Agriculturii.

Adrian Chesonoiu a explicat cum funcționează tranzacțiile pe bază de licență. El a arătat că orice comerciant introducere o cerere, pe o platformă electronic, iar autorizația o primește în 72 de ore. Există, însă, a precizat el, și situații în care statul maghiar își manifestă dorința de a achiziționa aceste cantități scoase la vânzare.

„Este o platformă informatică în care orice comerciant de cereale introduce cererea de vânare şi se autorizează în 72 de ore sau statul ungar poate să îşi manifeste prima opţiune în achiziţionarea cantităţii disponibile”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Sursa: agrointel.ro

România are stocuri complete de alimente

În acest context, ministrul Agriculturii a mai arătat că România are stocuri complete de produse agro-alimentare în rezerva de stat. De aceea nu se pune problema unor noi achiziții, mai ales că acestea sunt departe de a fi epuizate.

„Statul român nu achiziţionează alimente pentru că noi avem în rezervele de stat, în momentul de faţă, stocurile intacte. În momentul în care din rezerva de stat disloci o cantitate, de reîntregeşte din piaţa liberă. Este singura zonă de schimb. Acum, România are stocurile complete la toate categoriile trecute în nomenclatorul rezervei de stat. Vă asigur, fiindcă ele se verifică lunar. (...) Nu este nevoie să aplicăm modelul din Ungaria de plafonare a preţurilor”, a subliniat ministrul Adrian Chesnoiu.

Ulei

Sursa: arhiva EVZ

Adrian Chesnoiu a declarat că România are stocuri suficiente de ulei, până la următoarea recoltă de floarea soarelui. De aceea el consideră că panica provocată zilele trecute, care a dus la golirea rafturilor din magazine este nejustificată.

„România este o ţară stabilă din punct de vedere al asigurării produselor agro-alimentare. (…) Din punctul acesta de vedere România este o ţară stabilă, dovadă că în momentul de faţă, legat de ulei, există stocuri suficiente până la noua recoltă. Ba chiar sunt și în plus, astfel încât să nu apară un dezechilibru în alimentarea cu ulei.  Sigur, asigurarea resurselor vitale pentru populaţia oricărui stat reprezintă o armă sau o doză de stabilitate pe baza căreia să îţi asigur funcţionarea corectă a statului Şi România are acea doză de stabilitate din punct de vedere al sectorului alimentar”, a declarat Adrian Chesnoiu.