Nu doar temperaturile caniculare creează probleme românilor în această perioadă. Țânțarii au devenit din ce în ce mai periculoși, iar statele europene sunt în alertă din cauza virusului West Nile. Bucureștiul este una dintre cele mai afectate zone.
Informarea transmisă de Centrul Europeande Prevenire și Control al Bolilor arată că până la finalul lunii mai în Uniunea Europeană, în Spațiul Economic European și în țările învecinate UE au fost raporate 1.939 de cazuri cu infecție cu virusul West Line. Este important de precizat că 104 de persoane au murit din cauza acestui virus în anul 2022.
În acest an, Italia se află pe primul loc în clasamentul țărilor cu cele mai multe cazuri, 723, urmată de Grecia cu 283 de cazuri. România închide acest clasament cu 47 de cazuri. Țara noastră este urmată de Germania și Ungaria. În același timp, până pe data de 31 mai au fost raporate 51 de decese, iar România se află pe locul doi la acest capitol, cinci decese. Țara care a înregistrat cele mai multe decese din cauza virusului West Nile este Grecia, 33.
Care sunt recomandările medicilor
Directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, dr. Adrian Marinescu, a explicat cum ne putem proteja în această perioadă. Medicul a subliniat că infecția cu West Nile poate să reprezinte o mare problemă, amintind de epidemia din țara noastră din 1996. Marinescu a mai adăugat că în acest moment există o supraveghere mult mai clară pentru aceste cazuri. Directorul medical al institutului Matei Balș a susținut că autoritățile ar trebui să vină cu o serie de metode concrete de a scăpa populația de țânțari. În același timp, oamenilor le este indicat să folosească spray-uri și diverse substanțe pentru a ține la distanță insectele.
„E destul de complicat și în momentul în care se întâmplă să fie un țânțar care să transmită, cred că cel mai bun lucru este să ne adresăm medicului atunci când există o simptomatologie care ar putea să ne aducă cu gândul la o meningită. Sigur, înainte de toate, cred că noi nu trebuie să intrăm în panică, pentru că cele mai multe dintre cazurile de infecție cu West Nile, dacă e să se întâmple, înseamnă forme ușoare. Practic, sub 1% dintre cei care vor face infecții ajung să facă, de exemplu, meningită sau meningoencefalita”, a explicat medicul.
Marinescu a mai adăugat că atunci când o persoană se confrună cu dureri de cap, febră sau când are vărsături necontrolate, ar trebui să se adreseze de urgență medicului. Printre primele semne ale meningitei se numără și sensibilitatea la lumină. „Dacă vorbim de meningite și vorbim de sezonul cald, ar trebui să ajungem la medic și ar trebui să fie intervenție rapidă, pentru că în unele cazuri poate fi vorba și de un West Nile” a mai spus doctorul Adrian Marinescu pentru postul de televiziune Antena 3 CNN.