Cât de periculoasă este modificarea artificială a vremii practicată de chinezi

Cât de periculoasă este modificarea artificială a vremii practicată de chineziSursa: Pixabay

Meteorologii chinezi au provocat, folosind tehnologia denumită „însămânțarea norilor”, ploi care au dus la înseninarea cerului și la curățarea poluării din aer.

Regimul de la Beijing investește de mulți ani în aceste tehnologii și a reușit anul trecut să însenineze cerul cu prilejul aniversării centenarului Partidului Comunist Chinez.

Pericolele

Însă, foarte mulți cercetători sunt rezervați în privința acestor mecanisme care sunt declanșate în atmosferă pentru a crea local anumite fenomene și care pot deveni periculoase în timp.

Există tot mai multe discuții referitoare la cât de mult bine fac pe moment aceste tehnologii, însă pe termen lung ele pot aduce modificări climei și intensificarea fenomenelor meteorologice extreme.

Explicația profesorului Silviu Gurlui

„Este vorba de o însămânțare a atmosferei cu compuși chimici.

Deoseri vorbim de iodura de argint, care este într-un amestec cu acetona, de regulă. Acest amestec creează suportul unei condensări pe iodura de argint a vaporilor de apă, creând cristalele și prin căderea lor spre înălțimi mai reduse se topesc și formează precipitații.

De departe, acest lucru este cu două tăișuri, pentru că poate fi cumulativ în timp, chiar dacă în prezent studiile arată că nu sunt compuși poluanți atât de severi cu ce este pe sol, în atmosferă.

Totuși, există suficiente date în laborator care arată că pentru o acumulare în timp acești compuși devin nocivi pentru microfauna și microorganismele atât din sol, cât și din mediul acvatic.

Descompunerea argintului devine nocivă pentru aceste microrganisme dacă sunt depășite anumite cantități.

Boomerang

Ori deja aceste politici merg spre o scară globală, lucrurile pot să avanseze, iar aceste cantități degajate în atmosferă pot fi din ce în ce mai mari.

Să presupunem că pentru fiecare tratament de acest tip sunt aproximativ 50 de grame de iodură de argint.

Iar la nivel mondial, pe Glob, anual, sunt undeva la 50 de tone, la care se adaugă alte 50 de tone de acetonă.

Toți acești compuși injectați în atmosferă pot crea și condiții bune pentru anumite zone. Dar toate aceste lucruri se pot îndrepta ca un boomerang asupra noastră", a spus profesorul de fizică Silviu Gurlui, la Digi24.