China are puteri și asupra vremii! Cum au obținut un cer senin pentru o importantă sărbătoare politică

China are puteri și asupra vremii! Cum au obținut un cer senin pentru o importantă sărbătoare politicăSursa foto: Pixabay

Autoritățile chineze au reușit să îmbunătățească vremea înainte de celebrarea centenarului. Evenimentul a avut loc pe 1 iulie 2021, însă abia acum a fost făcută publică această realizare. Este cunoscut faptul că China a fost mereu un susținător al noilor tehnologii care să îi ajute să schimbe vreme, protejând astfel anumite regiuni agricole ale țării.

Chinezii par să reușească să obțină tot ceea ce își propun, inclusiv să păcălească vremea. Tehnica folosită de aceștia pentru a obține un cer senin este ”însămânțarea norilor”, se arată într-un studiu al Universității Tsinghua, din Beijing.

Pe 1 iulie 2021, când Partidul Comunist Chinez a avut organizate mai multe sărbători politice cu ocazia celebrării centenarului, aceștia au folosit tehnica de însămânțare a norilor pentru a asigura un cer senin și fără precipitații pe durata ceremoniei. Schimbarea vremii s-a produs cu doar câteva ore înainte de începerea festivităților.

Autoritățile din China au susținut mereu această tehnică de schimbare a vremii, ba chiar au fost dispuși să investească miliarde de dolari pentru a reuși o astfel de manipulare. Ideea de a putea controla precipitațiile a fost încântătoare în special pentru anumite zone agricole, care trebuiau protejate. Tehnica nu este folosită doar în scop agricol, ci și pentru obținerea unui cer senin la unele evenimente importante. Autoritățile au însămânțat norii și în 2008, la Jocurile Olimpice.

Ce presupune această tehnică? În studiul universitar se precizează faptu că însămânțarea norilor este de fapt adăugarea unei substanțe chimice, cum ar fi particule mici de iodură de argint, în nori. Ele fac ca picăturile de apă să se adune în jurul lor, astfel crescând șansa de precipitații. Mai multe state ale lumii au investit în această tehnologie, însă China este singura țară care o folosește ori de câte ori are ocazia, în ciuda faptul că manipularea vremii într-o zonă ar putea perturba sistemele meteorologice din altă parte.

Însămânțarea norilor nu a dus la schimbarea vremii, ci și la o scădere semnificativă a poluării aerului

Conform unui studiu postat luni de către South China Morning Post, tehnica folosită de autoritățile chineze pentru a obține un cer senin a avut efecte benefice și asupra poluării.

Anul acesta, China a înregistrat una dintre cele mai umede veri, dar și o creștere neașteptată a poluării atmosferice, așa că au fost necesare măsuri suplimentare în ceea ce privește sărbătorirea centenarului. Fabricile, dar și alte activități care puteau polua aerul, au fost oprite cu câteva zile înainte de sărbătoare, însă acest lucru nu a ajutat extrem de mult. În schimb, cu ajutorul tehnicii de însămânțare a norilor, a fost redusă și poluarea.

Ploaia artificială provocată de autorități au redus nivelul poluanților din aer PM2,5 cu mai mult de două treimi și a schimbat citirea indicelui de calitate a aerului, bazat pe standardele Organizației Mondiale a Sănătății, de la „moderat” la „bun”. Echipa de cercetători a spus că ploaia artificială „a fost singurul eveniment perturbator din această perioadă”, așa că însămânțarea artificială este cu siguranță cea care a dus la scăderea poluării.

În studiul universitar prezentat, cercetătorii susțin că tehnica de schimbare a vremii a avut loc în ziua dinaintea ceremoniei, iar tot acest procedeu a durat aproximativ două ore. El a fost realizat cu ajutorul unor rachete care transportau iod de argint pentru a stimula precipitațiile. Conform ziarului Environmental Science, rezidenții din regiunile montane au raportat prezența unor rachete zburând spre cer în ziua de 30 iunie.

Planurile de viitor ale Chinei cu privire la manipularea vremii

Se pare că autoritățile chineze au planuri mari cu privire la vremea din țara lor. Anul trecut, aceștia anunțat investiții majore într-un proiect de extindere a însămânțării norilor. Conform acestora, își doreau modificarea condițiilor meteorologice pe o suprafață de 5,5 milioane de kilometri pătrați, zonă care va fi acoperită de ploi sau zăpezi artificiale. Acest sistem de modificare a vremii ar putea fi dezvoltat până în 2025, susținea Consiliul de Stat.

În 2017, pentru aproximativ 233,5 miliarde de metri cubi de ploaie suplimentară, China a cheltuit peste 1,3 miliarde de dolari. În 2019, oficialii anunțat o eficiență mare a acestei tehnologii cu obuze pline de iod, susținând că au fost reduce cu 70% daunele provocate de grindină în regiunile agricole din Xinjiang.

Tehnologia nu este folosită doar pentru protejarea zonelor agricole, ci și atunci când țara este gazda unor evenimente importante. Însămânțări ale norilor au fost făcute în 2008 la Jocurile Olimpice, în 2014 la summitul APEC, dar și la paradele de Ziua Națională sau la întâlniri anuale.

Autoritățile meteorologice din China au „instituționalizat” controalele climatice de zeci de ani, încercările tehnologice datând din anii 1980, și le-au folosit nu doar din motive comerciale sau agricole, ci și în „scopuri de propagandă”.

Ne puteți urmări și pe Google News