Cât de multă sare este bine să mâncăm și cât de periculoasă poate fi. Avertismentul nutriționiștilor

Sursa: Pixabay

Nutriționista Mihaela Bilic a explicat care este cantitatea de sare potrivită pe care o putem mânca într-o zi și care sunt riscurile dacă exagerăm. Ea a dezvăluit și care sunt cele mai sărate alimente.

Sarea, cunoscută și sub numele de clorură de sodiu, conține aproximativ 40% sodiu și 60% clorură. Medicii și nutriționiștii au declarat că avem nevoie de doara 500 mg de sodiu zilnic și că prea multă sare poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Majoritatea oamenilor consumă cel puțin 1,5 lingurițe de sare pe zi, sau aproximativ 3400 mg de sodiu, iar medicii consideră că este prea mult. Ei au mai declarat că alimentele procesate conțin deja sare și că nu mai este nevoie să adăugăm.

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, primele 10 surse de sodiu din dietele noastre includ: pâine/ chifle; pizza; sandvișuri; mezeluri; supe; burritos, tacos; gustări sărate (chips-uri, floricele de porumb, covrigei, biscuiți); pui; brânză; ouă, omlete.

Cât de periculoasă este sarea

Și nutriționista Mihaela Bilic a explicat de ce este sare periculoasă. Ea a declarat că sarea există în toate alimentele și că poate dăuna grav sănătății. Mai mult, aceasta a explicat ce înseamnă un gram de sare pentru organism.

Sursă Dreamstime

„Ce înseamnă un gram de sare? Cum spune și povestea, iubirea maximă e ca sarea în bucate. Fără sare mâncarea nu are gust. Dar și prea multă sare dăunează grav sănătății. Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport maxim de 5 g sare/zi, adică o linguriță. Atenție, nu e vorba doar de solnița cu sare, ci de toată sarea conținută deja în alimente. Campioni la aportul de sare sunt murăturile, sosurile, ronțăielile și mâncarea semipreparată. Sarea avem peste tot, și în pâine și în biscuiți și chiar în apa de băut.

Iată ce înseamnă 1 g de sare:

-2 felii pastramă -5 felii salam de Sibiu -1,5 felii șuncă de Praga -1 crenvurșt -2 felii de somon afumat

Tot 1 g de sare avem în 3 felii de pâine, 8-9 măsline, un cub de brânză sau cașcaval, un triunghi de brânză cu mucegai sau parmezan.

La cat de multă sare există deja în produsele alimentare, eu zic că nu mai e nevoie să punem solnița pe masă!”, a explicat nutriționista Mihaela Bilic pe Facebook.