Cât de gravă e situația lui Trump? Cum se simte după tratamentul experimental pentru COVID
- Adrian Pătrușcă
- 3 octombrie 2020, 14:54
Președintele american, care prezintă simptome „moderate”, a fost internat vineri, 2 octombrie, la spitalul militar Walter Reed de lângă Washington „pentru câteva zile” și i se administrează un tramament considera foarte promițător.
Președintele american Donald Trump, spitalizat vineri după ce a fost testat pozitiv la COVID-19, ca „măsură de prudență extremă”, potrivit medicului său, Sean Conley, primește un tratament experimental pe bază de anticorpi de sinteză.
Doctul Sean Conley a arătat că lui Trump i s-a injectat o doză dintr-un cocteil experimental, numit REGN-CoV-2, care a fost dezvoltat de societatea de biotehnologie Regeneron, și care a dat rezultate încurajatoare în testele clinice pe un număr mic de pacienți.
Președintelui i-a fost administrată doza maximă de 8 grame, scrie AFP.
Anticorpii de sinteză sunt fabricați în laborator și, odată injectați în corpul unui pacient, se topesc pe virus pentru a-l neutraliza, așa cum ar trebui să o facă sistemul imunitar.
Săptămâna trecută, Regeneron, care a primit 600 de milioane de dolari de la guvernul american pentru a dezvolta acest tratament, a anunțat că într-un test pe 275 de pacienți, cocteilul a redus cantitatea de viruși la pacienții infectați ne-spitalizați și a accelerat însănătoșirea acestora.
Lui Donald Trump i se mai administrează și zinc, vitamina D, famotidină, melatonină și aspirină, potrivit doctorului său, dar și Remdesevir, potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Kayleigh McEnany, care a precizat că președintele „nu are nevoie de un supliment de oxigen”.
An update from President @realDonaldTrump’s physician: pic.twitter.com/8xzB8FShkd
— Kayleigh McEnany 45 Archived (@PressSec45) October 3, 2020
Remdesevirul este un antiviral care atacă mecanismul de multiplicare al virușilor, „deghizându-se” în material genetic al acestora, fapt care permite reducerea cu câteva zile a perioadei de internare a pacienților.
În luna mai, Donald Trump anunțase că a luat și clorochină, în scop preventiv.
„Un cocteil de anticorpi căruia nu i se cunoaște eficiența și toleranța nu este un tratament care i se administrează unui pacient cu stare bună”, a declarat Gilbert Deray, medic la spitalul Pitié-Salpêtrière, citat de publicația franceză La Dépèche.
L’administration d’un cocktail d’anticorps dont on ne connaît pas l’efficacité et la tolérance est étrange. Ce n’est pas un traitement que l’on administre pour un patient qui va bien. https://t.co/RWjuD7Iye1
— deray gilbert (@GilbertDeray) October 2, 2020
Îmbolnăvirea cu COVID-19 afectează drastic campania electorală a lui Donald Trump, dat fiind că alegerile sunt programate peste exact o lună, pe 3 noiembrie.