Cât de des şi la ce temperatură se spală aşternuturile

Cât de des şi la ce temperatură se spală aşternuturile

Cearşafurile şi feţele de pernă se schimbă săptămânal, iar pilotele şi burdufurile de pernă trebuie curăţate chimic o dată pe an. Spălaţi aşternuturile separat, la 60 de grade, cu detergent pudră.

Păturile, cuverturile, pilotele, pernele şi salteaua sunt adevărate pepiniere de acarieni, păianjeni invizibili vinovaţi de o gamă largă de boli respiratorii, diferite infecţii, boli de piele, iritaţii, alergii, dar şi de boli ale somnului.

Celulele de piele moartă, transpiraţia, umiditatea şi căldura fac ca aceste microorganisme să se înmulţească într-un ritm ameţitor, astfel că o pernă, ajunge în doi ani să-şi dubleze greutatea, din cauza microorganismelor care se cuibăresc în ea.

Doar la 60 de grade Celsius pier bacteriile şi alergenii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aflaţi mai jos cât de des trebuie să schimbaţi aşternuturile şi cum să le spălaţi pentru a vă proteja de bolile menţionate.

Schimbaţi feţele de pernă săptămânal!

Lenjeria de pat trebuie schimbată săptămânal sau cel mult la două săptămâni. Pentru a prelungi viaţa lenjeriei este preferabil să o spălaţi separat, nu în combinaţie cu piese de lenjerie intimă.

Feţele de pernă trebuie schimbate mai des, cel puţin de două ori pe săptămână şi călcate la temperaturi înalte pentru a le steriliza. Este indicat să alegeţi aşternuturi din materiale naturale, precum bumbacul, chiar dacă sunt mai costisitoare.

"Bumbacul permite spălarea la o temperatură cât mai ridicată, este hipoalergenic şi lasă pielea să respire. Este de preferat să le cumpăraţi din magazine specializate, nu de la ofertă. Fibrele sintetice, pe lângă faptul că se deteriorează mai repede, provoacă reacţii alergice şi favorizează înmulţirea acarienilor", atrage atenţia Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Perne cu spumă în locul celor cu puf

Salteaua trebuie aspirată săptămânal şi curăţată cu un spray special. De altfel, trebuie protejată cu o husă, care, pe lângă faptul că îi poate prelungi viaţa cu cel puţin 5 ani, o protejează mai bine decât cearşaful de bacterii şi nici nu trebuie spălată atât de des, ci o dată la câteva luni.

Salteaua trebuie schimbată o dată la cel mult zece ani. Pernele şi pilotele pot conţine şi 20.000 de acarieni, fungi şi bacterii. Ele trebuie spălate cel puţin o dată pe an, de preferat la o curăţătorie ecologică, nu băgate în maşina de spălat.

În plus, trebuie scuturate şi aerisite zilnic pe geam, pentru că se murdăresc mai repede decât restul lenjeriei de pat. Durata de viaţă a unei pilote este de 5-8 ani, iar a unei perne este de doi ani.

"Dacă sunteţi predispus la alergii, alegeţi perne cu spumă, hipoalergenice şi evitaţi-le pe cele cu puf", recomandă dematologul Oana Clătici.

Nu spălaţi lenjeria de pat cu cea intimă

Nu amestecaţi haotic aşternuturile în maşina de spălat, pentru că riscaţi să răspândiţi şi mai mult microbii. Dacă spălaţi prosoapele de bucătărie sau alte lucruri cu pete de mâncare odată cu lenjeria de pat sau cu lenjeria intimă, ele sar putea contamina mai uşor cu Salmonella sau E. Coli.

"Şi norovirusurile (virusurile răcelii) se pot răspândi rapid în cuva maşinii de spălat la temperaturi sub 60 de grade Celsius, iar cei mai afectaţi sunt copiii, vârstnicii şi bolnavii cronic", adaugă medicul dermatolog.

Alte surse de bacterii în casă sunt prosoapele de bucătărie şi cele de baie, care ar trebui spălate la 90 de grade, tocătoarele din lemn, care trebuie frecate cu dezinfectant şi apă fierbinte, periile de păr şi periile pentru curăţarea toaletei.

DEZINFECTARE

La 60 de grade mor toţi acarienii

În ideea de a fi "eco" şi de a proteja ţesăturile, mulţi oameni spală hainele la temperaturi mai joase, lucru încurajat şi de producătorii de detergenţi, care au scos produse puternice, care scot petele şi la temperaturi mai scăzute. Nu e suficient să scoateţi doar petele, ci şi microbii, care mor mai greu.

Singura cale însă de a eradica toţi stafilococii, virusurile şi alte bacterii este să setaţi maşina de spălat la 60 de grade şi să nu vă zgârciţi la detergent.

Un studiu efectuat de cercetătorii de la "London School of Hygiene and Tropical Medicine" arată că spălatul la 30 de grade omoară doar 6% din acarieni. Cel mai bun detergent este cel pudră, nu lichid sau gel, pentru că acestea din urmă nu conţin, de regulă, substanţe dezinfectante.

  • Câte boli se pot ascunde într-o pernă. Cum să vă protejaţi