Un studiu a avertizat că cei cărora le place să doarmă după-amiaza s-ar putea confrunta cu afecțiuni ale inimii. Somnul a fost asociat cu hipertensiunea arterială, care contribuie la accident vascular cerebral și atacuri de cord.
Cercetătorii de la Xiangya Hospital Central South University au analizat 360.000 de persoane din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Între 2006 și 2019, participanții au oferit informații despre obiceiurile lor de somn, printre alți factori de stil de viață. Ei au fost urmăriți în medie timp de 11 ani fiecare.
Participanții au fost împărțiți în grupuri în funcție de tiparele lor desomn: „niciodată/rar”, „uneori” sau „de obicei”. Persoanele care „de obicei” dorm după-amiaza au un risc cu 12% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, în comparație cu cei care nu au dormit niciodată după-amiaza. Riscul lor de accident vascular cerebral a fost cu 24% mai mare.
Un procent mare de oameni care dormeau după-amiaza au fost bărbații, oameni cu studii și venituri mai scăzute, fumătorii de țigări și băutorii zilnici. De asemenea, erau de obicei bufnițe de noapte, sufereau de insomnie sau sforăiau (care ar putea fi un simptom al apneei în somn).
Autorul corespondent al studiului, dr. E. Wang a spus că „a dormi după-amiaza nu este dăunător”. Nu somnul în sine este periculos. În acest context, poate fi un semn că cineva care nu doarme bine noaptea să sufere de diferite probleme de sănătate.
Somnul de după miază. Probleme de sănătate
Cu toate acestea, dovezile arată că persoanele care dorm constant după-amiaza sunt mai predispuse la afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Studiile arată că aceste persoane ar putea să aibă și o viață mai scurtă.
Dr. Michael A. Grandner, expert în somn și profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Arizona din Tucson, a spus că somnul de după-amiază „nu este suficient” pentru a compensa daunele privării de somn, potrivit The Sun.