O fotografie apărută în spațiul public, în aceste zile, confirmă legăturile pe care noul rege al Marii Britanii, Carol III le are cu religia ortodoxă. Este cunoscut faptul că tatăl său, prințul consort Philip, Duce de Edinburgh, a fost născut în Grecia și a fost botezat ortodox. Mama prințului Philip, Alice de Battenberg, a fost călugăriță ortodoxă și este înmormântată într-o mănăstire din Ierusalim. Mai mult, potrivit unei alte teorii, pe vremea când era prinț, Carol III ar fi fost botezat ortodox de călugărul Rafail Noica, fiul cunoscutului filosof.
O fotografie care circulă pe rețelele de socializare confirmă legăturile pe care noul rege al Marii Britanii le are cu religia ortodoxă. În imagine, realizată în urmă cu câțiva ani, prințul Charles apare sărutând o icoană, într-o biserică ortodoxă, sub supravegherea unui călugăr.
Este știut faptul că tatăl noului rege, prințul consort Philip, Duce de Edinburgh, s-a născut în Grecia și a fost botezat ortodox. El a renunțat la religia țării sale după încoronarea Elisabetei a II-a și a trecut la religia anglicană. Mai mult, Alice de Battenberg mama prințului Philip, bunica lui Charles, a fost călugăriță ortodoxă și este înmormântată într-o mânăstire de la Ierusalim.
Astfel, prințul Charles, actualul rege Carol III al Marii Britanii, s-a arătat interesat de religia ortodoxă, în care s-a născut tatăl și bunica sa paternă. El a mers de mai multe ori în pelerinaj la Muntele Athos, prima oară împreună cu tatăl său, Ducele Philip, în anii 1960. Ulterior, a susținut și contribuit cu diverse donații la lucrările de reabilitare și refacere a unor așezăminte monahale de aici.
Charles a fost numit chiar președinte de onoare al unei organizații internaționale britanice numită „Friends of Mount Athos”. Prin intermediul acesteia a oferit asistență materială pentru restaurarea mănăstirilor de la Athos, Vatopedi și Hilandar.
Teoria botezului în religia ortodoxă
De aici și speculațiile cu privire la botezul său în religia ortodoxă, despre care a relatat, în exclusivitate și Evenimentul Zilei. Teoriile au circulat nu doar la noi, dat fiind că regele Carol al III-lea deține o serie de proprietăți în Transilvania, ci și în Grecia, țara de origine a tatălui, dar și în Rusia, datorită legăturilor dintre familia regală britanică și cea a Romanovilor, din care făcea parte ultimul țar, Nicolae II.
Conform scenariului care circulă în spațiul public românesc, fostul prinț Charles ar fi fost botezat ortodox de călugărul Rafail Noica, fiul filosofului Constantin Noica și al englezoaicei Wendy Muston. Scenariul are un sâmbure de adevăr, dat diind că părintele Rafail Noica a locuit mulți ani în Marea Britanie și a fost călugăr la o mănăstire ortodoxă de aici.
Regele Marii Britanii este capul Bisericii Anglicane
Trebuie spus că potrivit legilor britanice, noul rege Carol III este capul Bisericii Anglicane. El a depus jurământ prin care s-a angajat să susțină și să protejeze Biserica Anglicană. Deci, chiar și presupunând că ar fi fost botezat în religia ortodoxă, Carol a renunțat la ortodoxie, în momentul în care a fost proclamat rege.
Biserica Anglicană (Church of England) s-a despărțit de Biserica Romei în timpul Reformei protestante, în Anglia. Acest lucru s-a întâmplat prin ruptura regelui Henric al VIII-lea de papa Clement al VII-lea.
Motivul separării de papalitate își are originea în dorința regelui de a divorța de Ecaterina de Aragon și de a se recăsători cu Ana Boleyn.
Papa Clement VII a refuzat să declare nulă căsătoria lui Henric cu Ecaterina, iar regele a rupt legătura cu Roma.