Cât de aproape suntem de o criză alimentară mondială? Semnele sunt îngrijorătoare...

Cât de aproape suntem de o criză alimentară mondială? Semnele sunt îngrijorătoare...

Torero are, însă, dreptate într-o privință. Scăderea comerțului cu alimente ca urmare a impunerii unor restricții  duce la o scădere ulterioară a producției alimentare. „Barierele comerciale vor crea o volatilitate extremă”, a avertizat Torero. „Vor înrăutăți situația. Asta observăm în cadrul crizelor alimentare”.

Problemele cu forța de muncă nu sunt nici ele de neglijat. Multe state au emis restricții stricte cu privire la deplasarea cetățenilor. „Trebuie să avem politici clare pentru ca forța de muncă să își poată continua activitatea. Protejați și oamenii, dar avem nevoie și de forța de muncă. Țări puternice încă nu au pus în aplicare astfel de politici pentru a se asigura că se asigură produsele alimentare".

Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă este, însă, alta. În lumea (încă) globalizată în care trăim, marile lanțuri comerciale au un sistem de achiziții întins pe tot mapamondul, fapt care i-a descurajat pe producătorii locali. Acest sistem, din toate motivele enunțate anterior, trece acum printr-o criză profundă, iar asta poate declanșa o criză alimentară în țări, precum România, care sunt dependente în mare măsură  de importuri în ceea ce privește o serie de alimente strict necesare populației.

 

Ne puteți urmări și pe Google News