Cât de aproape suntem de o criză alimentară mondială? Semnele sunt îngrijorătoare...

Cât de aproape suntem de o criză alimentară mondială? Semnele sunt îngrijorătoare...

Rețelele globale de aprovizionare cu alimente au fost lovite în plin de pandemia de coronavirus. Restricțiile privind deplasarea, suspendarea activității localurilor de alimentație publică și închiderea granițelor pentru muncitorii sezonieri au produs probleme majore multor afaceri.

Criza mondială de alimente a încetat să mai fie un simplu scenariu luat în calcul de analiștii economici. Semne îngrijorătoare vin din toată lumea.

În Statele Unite, gigantul Smithfield Foods Inc. a anunțat că  va opri complexul de procesare a cărnii de porc din Dakota de Sud. Nu vă gândiți că e vorba de un abator oarecare, acest complex asigura 4-5 la sută din producția de carne de porc din Statele Unite. Mai mult, în comunicatul remis presei, compania Smithfield Foods a avertizat că închiderea unor unități de procesare din toată America  e pe cale să producă o penurie de alimente.

O altă mare problemă cu care se confruntă Statele Unite, scrie Tom Lewis pe site-ul GoldTelegraph.com, lovește sectorul lactatelor. Exact ca în anii de criză din anii 30 ai secolului trecut, fermierii au început să arunce laptele. Nu e vorba că vor să țină prețurile la un anumit nivel (ca în anii 30), dar nu mai au cui să-l vândă, pentru că piața a fost grav afectată de închiderea restaurantelor, școlilor și a hotelurilor.

Spre deosebire de Marea Criză de acum 90 de ani, în zilele noastre prețurile alimentelor nu scad, dimpotrivă. Lanțurile de aprovizionare sunt, însă, profund perturbate.

Să nu credeți că astfel de probleme sunt specifice Statelor Unite, China, se pregătește temeinic pentru o criză alimentară. Un document guvernamental secret, datat 28 martie, s-a „scurs” pe site-urile de socializare. E vorba de o notificare a Prefecturii Linxia din provincia Guansu care vorbește de sporirea gradului de conștientizare cu privire la o criză a lipsei de alimente. „Comitetul de stat și guvernele de stat,  departamentele administrative și orașele trebuie să facă tot posibilul pentru a transfera și depozita alimente cum ar fi cereale,carne de vită, năut și ulei”, se arată în document, potrivit Radio Free Asia.

Alte vești alarmante vin chiar de la ONU. E vorba de un avertisment lansat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. „Cel mai rău lucru care se poate întâmpla este ca guvernele să restricționeze fluxul de produse alimentare”, a declarat Maximo Torero, economistul principal al organizației.”Deficitul de forță de muncă provocat de pandemie și o mișcare (a statelor n.r. ) către protecționism - tarife și interdicții la export - ar putea duce la probleme în următoarele săptămâni, a completat Torero.

„Toate măsurile împotriva liberului schimb vor fi contraproductive. Nu este momentul pentru restricții sau pentru punerea în aplicare a barierelor comerciale. Acum este momentul să protejăm fluxul de produse alimentare în întreaga lume ”.

Cu toate avertismentele, unele țări au început să-și protejeze aprovizionarea cu alimente prin restricționarea exporturilor, altele au dat înapoi, prietenii știu de ce...

Ne puteți urmări și pe Google News