Cât de activi sunt spionii lui Putin în zona României. Bulgarii i-au dat afară din țară

Cât de activi sunt spionii lui Putin în zona României. Bulgarii i-au dat afară din țară

Bulgaria expulzează doi diplomați ruși. Ministerul de Externe bulgar a anunţat miercuri expulzarea a doi diplomaţi ruşi pentru activităţi de spionaj desfăşurate de aceştia în Bulgaria.

 

Cei doi diplomaţi au primit un termen de 72 de ore să părăsească Bulgaria, țară care se aliniază politicii Uniunii Europene.

Anterior, în aceeaşi zi, procurorii bulgari au precizat că aceştia au încercat începând din anul 2016 să obţină informaţii clasificate despre planurile de modernizare ale armatei bulgare şi despre întreţinerea tehnică a echipamentelor militare.

În acest scop, cei doi diplomaţi ruşi au stabilit contacte cu cetăţeni bulgari care deţin informaţii privind complexul militar industrial al Bulgariei, iar în unele cazuri acestora li s-au promis şi li s-au dat stimulente financiare, mai notează justiţia bulgară, anunță Agerpres.

Imaginea Rusiei în cancelariile europene nu este una tocmai bună.

Uniunea Europeană a ameninţat cu sancţiuni Rusia, iar Germania nu a exclus chiar că ar putea include printre acestea şi proiectul ruso-german de gazoduct Nord Stream 2 în cazul otrăvirii opozantului Kremlinului, Navalnîi.

Ministerul de Externe rus a declarat săptămâna aceasta că guvernul german utilizează cazul Navalnîi pentru a „discredita” Rusia pe scena internaţională.

MAE rus a avertizat totodată că un refuz al Berlinului de a-i oferi Rusiei acces la ancheta germană va fi considerat drept o ‘provocare grosolană şi ostilă’.

Mai mulţi opozanţi sau adversari ai Kremlinului au fost otrăviţi în ultimii ani. De fiecare dată Rusia a respins acuzaţiile ce o vizau, în timp ce puterile occidentale dispuneau de probe incontestabile.

Agentul neurotoxic Noviciok a fost deja utilizat împotriva fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în 2018 în Anglia. Potrivit autorităţilor britanice, GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, este principalul suspect. Acest caz a dus la instituirea de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

Aleksei Navalnîi s-a impus ca un adversar de prim-plan al Kremlinului în ultimii ani, publicând anchete cu privire la corupţia elitelor ruse şi a anturajului preşedintelui Vladimir Putin.

Pe scena politică, organizaţia sa – Fondul de luptă contra corupţiei (FBK) – privilegiază alegeri locale şi regionale pentru a prezenta sau susţine candidaţi cu şanse să-i învingă pe cei din partidul puterii Rusia Unită. Această strategie a înregistrat un anumit succes în septembrie 2019 în timpul alegerilor pentru parlamentul local din Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News