Organizatorii Campionatului European i-au avertizat pe români să nu vină în Austria şi Elveţia fără să aibă în buzunar cel puţin 100 de euro pe zi.
Evenimentul zilei“ continuă serialul având ca temă prezentarea realităţilor care-i aşteaptă pe fanii români la Campionatul European de fotbal din Austria şi Elveţia. Pentru o informare corectă, EVZ a cules date direct de la sursă, în discuţiile purtate la Viena cu oficialii competiţiei, şi a sondat piaţa elveţiană. Veniţi la Zürich cu franci elveţieni!
Românii vor petrece cele mai multe zile la Zürich, oraş care va găzdui două dintre meciurile tricolorilor din faza grupelor. Aici, la putere este francul elveţian. Conaţionalii noştri sunt sfătuiţi să vină la ei cu moneda locală, fiindcă vor avea de câştigat. La Zürich, precum şi în alte oraşe elveţiene, cine achiziţionează un produs cu euro primeşte rest în franci, la un curs care nu-l avantajează pe cumpărător. Cele mai convenabile sunt tranzacţiile efectuate prin intermediul cardului, fiindcă rata de schimb este aproape de cursul oficial. Un meniu la Viena costă 3,9 euro
Mesajul gazdelor turneului final este fără echivoc: fără 100 de euro pe zi, n-aveţi ce să căutaţi în Austria şi Elveţia! „O zi de cazare costă 50 de euro, iar locuri mai găsiţi doar la periferie. Ca să mănânci ieftin, trebuie să cauţi restaurante mai mici, aflate la o anumită distanţă de centru, unde un meniu costă 3,9 euro. În acest preţ intră, ca mâncare de bază, şniţelul vienez. Iar dacă doreşti să mai mergi undeva, să vizitezi anumite locuri, să cumperi un suvenir, va trebui să ai la tine alţi 50 de euro. Cheltuielile zilnice depăşesc astfel 100 de euro“, explică Horst Lassnig, angajat al firmei UEFA Euro 2008. Monopolul Carlsberg şi Coca-Cola În „Fan Zone“, restricţiile impuse de UEFA sunt numeroase şi, mai mult ca sigur, nu vor fi întâmpinate cu entuziasm de suporteri. Aici veţi putea consuma un singur sortiment de bere (Carlsberg) şi produse Coca-Cola. O halbă de bere în arealul fanilor va costa 4,5 euro, la care se adaugă un euro garanţ ia pentru pahar, care este returnabil. Nu este voie să se intre în zona suporterilor cu alte tipuri de băuturi. De asemenea, aici nu se va putea pătrunde cu umbrele, considerate a fi obiecte periculoase. Ce se va întâmpla dacă va ploua la ora meciurilor? Organizatorii s-au angajat să împartă tuturor celor care vor decide să urmărească partidele în aer liber pelerine de ploaie.
Fântâni pentru săraci
Gazdele s-au gândit şi la suporterii veniţi din ţări mai puţin înstărite, precum România. „Vom construi 10 fântâni pentru cei fără posibilităţi. De aici se va putea bea apă fără niciun ban! Apa provine direct din Alpi“, asigură organizatorii. 1.200 de toalete publice aşteaptă numai în Viena (singurul oraş de la turneul final unde metroul ajunge până la stadion) să rezolve, gratis, problemele fiziologice ale turiştilor. În spatele arenei „Ernst Happel“, o baie publică a fost transformată deja în spital. Aici, bolnavii vor primi primul ajutor şi se vor efectua intervenţii chirurgiale care nu necesită un grad sporit de dificultate.
Dacă veţi merge la finala de la Viena, sunaţi-vă prietenii înainte sau după meci. Reţelele vor fi suprasolicitate şi vor ceda în timpul partidelor, avertizează specialiştii.
NOUTATE Lege specială pentru steaguri! Suporterii români trebuie să-şi pregătească o „rezervă“ de bani destinată exclusiv amenzilor.
Autorităţile elveţiene şi austriece sunt neiertătoare cu cei care calcă strâmb. În Austria, paragraful care interzicea ca steagurile să fie scoase pe geamurile maşinilor aflate în mers a fost abrogat abia acum două săptămâni! „Doar preşedintele ţării şi ministrul de externe aveau voie cu steaguri la maşini. Amenda pentru cei care încălcau această lege era de câteva sute de euro. S-a decis să se modifice paragraful, fiind era o prevedere veche, care nu mai corespundea realităţii“, precizează Lassnig.
Germanii şi italienii vor alcătui grosul fanilor la turneul final, estimează organizatorii. Croaţii şi olandezii sunt pe următoarea poziţie la acest capitol. Cel mai vizitat oraş va fi - uşor de intuit - Viena. Primăria aşteaptă, în zilele de meci, circa 450 de autocare, care vor transporta peste 20.000 de persoane. În fiecare oraş de la Euro se vor organiza, între jocuri, excursii de două zile în Viena.
AVERTISMENTUL LUI GANE
„Respectaţi legea în Elveţia, că altfel v-aţi ars!“
Acum antrenor secund la „dragostea dintâi“, Universitatea Craiova, Ionel Tersinio Gane, alias Jerry, poate fi socotit unul dintre experţii fotbalului românesc în „problema elveţiană“. După cinci ani în Ţara Cantoanelor (1999-2003 la Saint Gall şi 2003-2004 la Grasshopper Zürich), Jerry spune că o parte din sufletul său a rămas acolo: „E a doua mea casă!“. A rămas un fan necondiţionat al ciocolatei elveţiene, regretă că nu şi-a cumpărat casă acolo cât a avut ocazia şi spune că păstrează încă legătura cu mulţi prieteni din Saint Gall. Gane s-a transformat, prin intermediul EVZ, într-un ghid al fanilor care-i vor urma pe Mutu şi compania la meciurile de la Euro 2008.
„Dacă parchezi aiurea plăteşti 100 de euro pe zi“ EVZ: Jerry, ce trebuie să ştie românii care merg în Elveţia cu maşinile lor? Ionel Gane: Să respecte legea, altfel îi va arde Poliţia! Am primit multe amenzi cât am stat în Elveţia. Până m-am obişnuit cu sistemul lor de parcări am plătit, într-un an, amenzi în franci elveţieni echivalente cu 2.000 de euro! Îmi veneau regulat la club. Adevărul e că prindeam şi multe radare pe traseu... În localitate trebuie să nu depăşeşti 50 de kilometri la oră, iar pe autostradă se circulă legal cu 110-120 de kilometri la oră. Să mergi cu 130 sau 140 de kilometri la oră e foarte riscant. Poliţia nu e ca la noi. Te fotografiază din toate poziţiile. Suporterii români care vin cu maşinile lor trebuie să ştie că sunt trei radare. Unul la intrarea în localitate, altul la mijloc, iar ultimul la ieşire.
Îţi aminteşti vreun episod interesant? Sincer, a fost un caz care m-a şocat, deşi nu era vorba despre mine. Jucam pe atunci la Grasshopper Zürich. Aleksandar Mitreski, colegul meu de echipă, întârziase la antrenamente vreo 15 sau 20 de minute. S-a scuzat că a ajuns mai târziu din cauza traficului. Nici nu s-a echipat bine, că în terenul de joc au pătruns doi poliţişti. Veniseră după el. L-au luat la secţie, fiindcă circulase cu 180 sau 200 de kilometri pe oră. Dacă parchezi neregulamentar, cum se face la noi, iei amendă între 60 şi 100 de euro pe zi, în franci elveţieni, bineînţeles. Ţi se ridică şi maşina. Mai bine plăteşti parcarea, care costă cam 10 sau 15 euro pe zi. În Zürich, lăsam maşina parcată cu câteva minute în plus fără să plătesc şi aveam deja amenda pe parbriz: cam 25 de euro.
Ai avut probleme cu poliţia la St. Gallen? Am trecut o dată cu viteză pe culoarea intermitentă a semaforului. Bineînţeles că m-a oprit poliţia. Când m-au văzut, poliţiştii s-au bucurat: „O, Ionel, dă-ne şi nouă un autograf pentru copii!“ Erau fanii mei, dar tot mi-au dat amendă.
„Cu 10 euro mănânci bine la «împinge tava»“ Să trecem la capitolul mâncare. Cum sunt preţurile? Să ştii că se poate mânca bine în Elveţia! Nu peste tot sunt preţuri foarte mari. Din 100 de restaurante, cel puţin 90 au la prânz meniul zilei, care conţine un aperitiv (o supă sau o salată), felul doi (carne de vită cu cartofi natur sau peşte cu orez) şi desert (tartă cu fructe), plus o apă plată. Costa cam 12-13 euro pe vremea mea, acum câţiva ani. Apoi, elveţienii au foarte multe autoserviri. Te duci la „împinge tava“. Îţi alegi meniul şi primeşti mâncarea pe loc. Dădeam la autoservire cam 10-11 euro. „Vă recomand să încercaţi specialităţile wurst şi rosti“
Ce specialităţi au elveţienii? Aaaa, aici ai noştri nu trebuie să rateze - şi nu vor rata sigur! - cârnaţii de vită pe grătar şi berea la halbă. E specialitatea elveţiană. La meciuri e nebunie! Toţi mănâncă aşa ceva. Cârnaţii Wurst sunt ca şi mititeii la noi. Un cârnat la ei costă 3 euro, dar te saturi dintr-unul, fiindcă e mare. Toată lumea scotea grătarul şi făcea cârnaţi înainte de meciurile din campionat. La Euro va fi festival de cârnaţi. O altă specialitate o reprezintă rosti, un fel de cartofi răzuiţi cu caşcaval. Din acest punct de vedere, românii nu vor muri de foame.
Există o viaţă de noapte agitată? Elveţienii sunt foarte riguroşi în ceea ce priveşte liniştea. Nu sunt scandaluri pe străzi. Noaptea, după ora zece, nu mai este nimeni pe stradă! Acum, cu turneul final, vor fi excepţii de la regulă, dar o să fie un control strict. (Cristian Hubali)