Unul dintre cei mai râvniți cozonaci este cel al lui chef Cătălin Scărlătescu, renumit pentru rețetele sale inovatoare și simțul de aventură în bucătărie. Nu dă însă niciodată greș în materie de gust. Celebrul bucătar a dezvăluit rețeta pentru toate gospodinele.
Cozonacul este nelipsit de pe masa de Paște al românilor. Putem să îl facem în casă sau îl putem cumpăra. Cozonacul lui Călălin Scărlătescu este una dintre marile atracții în acest an și se poate comanda și online. Cheful a dezvăluit însă și rețeta pentru gospodinele care vor să îl prepare singure. Pentru un cozonac de 900 de grame este nevoie de multe ingrediente și de 74 de lei.
„Ingredientele de bază ale reţetelor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu, pentru csid.ro.
Rețeta lui Chef Scărlătescu
Ingrediente pentru 2 cozonaci:
- 1 kilogram faină
- 250 grame zahăr
- 450 mililitri lapte
- 5 ouă proaspete
- 1 păstaie vanilie
- 50 grame drojdie proaspătă (sau 2 plicuri de drojdie instant, 14 grame)
- 300 grame unt
- 500 grame nucă măcinată
- 200 grame rahat
- 200 grame ciocolată de calitate topită la bain marie
- 30 grame portocală confiată
- 30 grame coajă de lămâie
- 100 ml smântână naturală pentru frișcă
- 100 grame ciocolată cu lapte
- fructe pentru decor (portocale, merișoare, goji, nuci, fistic etc.)
Cum preparăm cozonacul
Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de făină. Se lasă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul.
Laptele se fierbe împreună cu zahărul si cu o păstaie de vanilie, apoi se amestecă până se dizolvă.
Gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.
Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade Celsius.
Cum facem glazura
Pentru a prepara glazura de ciocolată, se pune smântâna pentru frișcă într-un vas, pe foc, și se lasă doar să se încălzească, fără a atinge punctul de fierbere. Se ridică vasul de pe foc și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici peste smântâna încălzită. Se amestecă intens până aceasta se topește și se omogenizează compoziția. Se lasă glazura de ciocolată să se mai tempereze 5-6 minute, apoi se întinde peste cozonac. Se decorează cozonacul glazurat cu fructe.