CÂT câștigă o familie de români? Doar 25 de lei merg spre investiții!

CÂT câștigă o familie de români? Doar 25 de lei merg spre investiții!

În al doilea trimestru al anului, veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România sau fost de 2.655 lei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat, în medie, la 2.314 lei, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cea mai mare parte a cheltuielilor a fost orientată către consum, impozite şi contribuţii. Prin urmare, lunar o gospodărie mai rămâne la dispoziție cu doar 300 de lei pentru a economisi. Investițiile reprezintă doar 1,2% din cheltuielile totale, adică circa 25 de lei.

Veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul II 2015, în termeni nominali, 2.655 lei pe gospodărie şi 997 lei pe persoană. Cheltuielile totale ale populaţiei, au fost, în trimestrul II 2015, în medie, de 2.314 lei lunar pe gospodărie (869 lei pe persoană) şi au reprezentat 87,2% din nivelul veniturilor totale. 

Veniturile bănești, cea mai mare parte

Din veniturile totale, veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.311 lei lunar pe gospodărie (868 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 343 lei lunar pe gospodărie (129 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (53,9% din veniturile totale ale gospodăriilor). 

Veniturile din prestaţii sociale  au reprezentat 24,2%, cele din agricultură (3,2%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,6%). Veniturile în natură  dețin o pondere de 12,9%, în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (11,6%). 

Cei mai mulți bani se duc pe alimente

În ceea ce priveşte cheltuielile totale, principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor.

Totodată, o parte importantă din bani merge spre acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.). 

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei (doar 1,2%).