Cât alcool beau minorii. Ce se întâmplă cu părinții care-și trimit copiii după bere
- Cora Muntean
- 20 noiembrie 2019, 15:17
O întâmplare petrecută într-un magazin l-a determinat pe deputatul liberal Gigel Știrbu să inițieze un proiect de lege care să interzică vânzarea de alcool către minori.
„Eram într-un magazin și în fața mea era un copil cu o sticlă cu vodcă în mână. Am privit stupefiat cum vânzătoarea îi încasează banii și am întrebat-o de ce vinde alcool unui copil. A dat nepăsătoare din umeri”, a povestit parlamentarul pentru Evenimentul zilei.
A doua zi a început să studieze și a constatat că Legea 61 din 1991 nu interzice vânzarea de alcool minorilor. „Se arată că este interzis consumul în localuri, însă nu vânzarea. Eu am discutat cu colegii mei, m-am consultat și cu asociații din domeniu, de exemplu, „Berarii României” și era clar că este necesare o modificare a legii.
Mai ales că, potrivit unui studiu făcut de Institutul de Sănătate Publică 80% dintre adolescenţii români (14-19 ani) au consumat alcool cel puţin o dată în viaţă, iar 50% dintre adolescenţi au început să consume alcool înainte de vârsta de 13 ani. Alcoolul este accesibil adolescenţilor, iar consumul rămâne, în general, necunoscut părinţilor; 36% dintre adolescenţi consumă în mod excesiv alcool, procent în creştere uşoară faţă de 2007.
Același studiu arată că 4 din 100 elevi din ciclul liceal (4,03%) din România au consumat alcool în mod frecvent (de 20-30 ori) Din perspectiva sănătăţii publice, consumul aproape zilnic de alcool pune problema dependenţei.
Ierarhizarea celor patru zone geografice în raport cu frecvenţa liceenilor care consumă în mod frecvent alcool, a situat în prim plan Moldova (7,44%), celelalte 3 regiuni sunt sub nivelul naţional.
Există pe plan naţional o tendinţă de creştere a frecvenţei consumului ocazional de alcool de la clasa a IX-a la clasa a XII-a, aspect întâlnit şi în anii precedenţi. Deşi consumatorii de alcool sunt în mod preponderent băieţi, consumul s-a înregistrat şi la fete.
Deputatul Gigel Știrbu consideră că și părinții greșesc când îi trimit pe copii să le cumpere o bere și că acest lucru trebuie stopat.
De asemenea, va fi interzisă și oferirea băuturilor alcoolice cu titlu gratuit minorilor. Amenzile pentru vânzarea de alcool minorilor se încadrează între 3000 și 6000 de lei. În cazul recidivei, proiectul de lege propune suspendarea activității pe o perioadă între 10 și 30 de zile. Asociațiile care susțin această inițiativă vor să demareze și un proiect de informare și educare a minorilor.