Cât a cheltuit ISU cu sinucigașii de pe macarale

Cât a cheltuit ISU cu sinucigașii de pe macarale

Un covor și 3.000 de lei, promisiunea reabilitării casei, sunt doar câteva motive pentru care, până ieri, 39 de persoane s-au cățărat la înălțime, din ziua în care o femeie din Capitală s-a aruncat de pe bloc.

Din data de 21 mai, când o femeie din Bucureşti s-a aruncat de pe bloc, după 35 de ore de negiocieri, au fost date alte 39 de alarme care au anunțat cazuri similare. Ca urmare, zeci de forțe s-au mobilizat şi au „ars” peste trei tone de motorină ca să-i salveze pe cei cu probleme. Pompierii, medicii cu ambulanțele, negociatorii, poliția națională, po liția locală şi jandarmii au fost chemați să-i salveze de la înălțime. La astfel de operațiuni se delimiteze perimetrul, echipe mixte urcă apoi cu scara mobilă pentru a discuta cu persoana care protestează. De regulă, dialogul se poartă prin intermediul telefonului mobil, ore în șir, cu specialiștii negociatori. Aşteptarea e apăsătoare pentru toată lumea.

Bilanț negru - șapte morți

Cea mai lungă negociere a avut loc în cazul femeii care s-a sinucis aruncându- se de pe acoperișul blocului din centrul Bucureștiului. Ea a stat 35 de ore pe acoperiș. A urmat protestul unui bărbat din Paşcani, cățărat pe o macara în cartierul 13 Septembrie din Bucureşti. El a cerut să stea de vorbă cu un parlamentar, apoi a vrut să îşi spună păsul la televiziuni. Își luase într-un rucsac mâncare și apă și a stat la înălțime 17 ore. Când i s-a epuizat bateria la telefon, doi pompieri au urcat cu doi negociatori pe scară pentru a comunica. Bărbatul, care nu are familie, crescuse la o casă de copii şi a fost internat, în cele din urmă, la Spitalul Obregia. El a spus că s-a certat cu o familie care trebuia să îi dea 3.000 de lei şi un covor. În celelalte 37 de cazuri, tipul de intervenție al autorităților a fost mult mai scurt, de sub nouă ore.

La o intervenție de acest fel, spun specialiștii din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), numai pompierii consumă cel puțin 20 de litri de motorină pe oră.

Alături de pompieri, la astfel de proteste participă medici, negociatori și alți angajați din poliția națională și locală, dar și jandarmi

La un calcul simplu, pentru cele 39 de intervenții, cu excepția cazurilor în care s-a stat peste nouă ore (de regulă intervențiile au durat cam trei ore), s-au „ars” 3.280 litri de combustibil. Calculat la 5,5 lei litru de motorină, cheltuielile pentru aceste operațiuni, au depășit 18.000 de lei.

Din păcate, șapte dintre persoanele care au anunțat că se sinucid au și făcut acest lucru înainte ca negociatorii să poată intra în acțiune.

Sinuciderile, o problemă

Alianța Română de Prevenție a atras atenția asupra suicidului în țara noastră: anual, sunt peste 5.000 de sinucideri şi alte câteva zeci de mii de tentative. Specialiștii spun că nu există o bază de date cu pacienții în situații de risc, pentru că nu avem un program bine gândit pentru a-i sprijini. „România are nevoie de o strategie națională de prevenție a suicidului”, este de părere psihiatrul Gabriel Diaconu. Psihiatrul spune că este vorba despre un fenomen de contagiune socială.

FOTO: Depresie puternică. Femeia care s-a aruncat de pe bloc suferea după pierderea fiicei sale care, la 26 de ani, a murit din cauza cancerului FOTO: LIBERTATEA

Bărbat, scos din fântână

Ieri, pompierii din Dâmbovița l-au scos dintr-o fântână pe un bărbat care apucase să se arunce din cauza unei depresii puternice. Din fericire, a fost salvat pentru că angajații ISU au ajuns într-un timp foarte scurt de la anunțul făcut prin 112. În urmă cu două zile, pe Calea Griviței din București, un bărbat a protestat, de pe o clădire, supărat fiind că primarul nu i-a reabilitat locuința, după cum i-a promis. Era a doua oară într-o săptămână când pompierii au ajuns la el, din același motiv. Cu trei zile în urmă, Cezar Avrămuță, sau „Stegarul dac”, a fost amendat pentru că s-a urcat pe sediul SCM și a cerut demisia ministrului justiției. A fost amendat de jandarmi cu 700 de lei.