Majorarea TVA la 24% de la 1 iulie a adus statului un câştig net de 1,63 miliarde lei la buget. În primele două luni de la introducerea taxei mărite veniturile la acest capitol au fost de 6,85 miliarde lei, în creştere cu 31% faţă de 5,22 miliarde lei, suma încasate din TVA în lunile iulie şi august din 2009.
La sfârşitul primelor opt luni ale acestui an, veniturile din TVA s-au cifrat la 23,29 miliarde lei, în creştere cu 4,5% comparativ cu nivelul raportat în perioada similară din 2009. Ponderea încasărilor din TVA în totalul veniturilor a fost de de 21,9% la finele lunii august.
Soluţie pentru venituri mai mari
Până la jumătatea anului, încasările din TVA se situau sub valorile din 2009. Guvernul a decis să majoreze TVA pentru a creşte veniturile la vistieria statului în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar negociată cu FMI de 6,8% în 2010. Decizia a fost adoptată după ce Curtea Constituţională a respins reducerea pensiilor cu 15%.
Premierul Emil Boc declara, pe 8 septembrie, că încasările din TVA au urcat cu un sfert în prima lună de la introducerea taxei mărite. "În privinţa majorării TVA, am observat că încasările în prima lună de implementare arată că veniturile din TVA sunt cu 25% mai mari decât veniturile medii din lunile anterioare. Poate reprezenta un semnal pozitiv, dar trebuie să vedem cum evoluează lucrurile. Majorarea TVA de la 19 la 24% a însemnat o creştere practic cu 26 de procente, încasările sunt cu 25% mai mari faţă de media lunilor anterioare, deci suntem oarecum în grafic, dar la capitolul colectare şi evaziune fiscală aş ruga să se aibă în vedere că este o prioritate majoră", a precizat la acea dată premierul.