Câștigătorul contractului pentru tratamentul non-interferon, anunțat azi

Câștigătorul contractului pentru tratamentul non-interferon, anunțat azi

Cel mai probabil, câștigătorul contractului pentru tratamentul cu molecule noi va fi anunțat astăzi, dar, chiar și așa, tratamentul va ajunge la bolnavi cel mai devreme în octombrie.

Negocierea contractului pentru tratamentul interferon free care vindecă Hepatita C a început în primăvară, dar s-a tot amânat parafarea lui. Spre exemplu, deși în iulie, Vasile Ciurchea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) promitea că, cel mai târziu în august, bolnavii de Hepatită C grad de fibroză 4 vor primi tratamentul salvator, nici în septembrie medicamentele n-au ajuns la pacienții a căror viață atârnă de un fir de ață.

Minunea s-ar fi produs

Vineri, șeful CNAS spunea, încă o dată, că negocierile sunt pe ultima sută de metri. „În câteva zile va fi semnat! (...) Banii sunt, plata o vom face la anu’, pentru că plătim doar cazurile care se vindecă, nu cele care nu se vindecă. Deci, nici nu avem nevoie în acest moment de bani pentru că nu facem plăți anul acesta. Avem nevoie doar să-i angajăm“, explica Ciurchea. La discuțiile pentru acest contract au venit patru companii farmaceutice care produc tratamentul salvator. Se pare, însă, că CNAS a decis cine va primi contractul și astăzi, cel mai probabil, va anunța public compania aleasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contestațiile pot întârzia accesul la noua terapie

Din momentul în care câștigătorul licitației va fi anunțat, potrivit normelor în vigoare, timp de 15 zile pot fi depuse contestații. În cazul în care acestea nu vor fi depuse, va dura circa o lună până când tratamentul cu interferon-free va fi accesibil pacienților. Aceasta după ce bolnavii vor semna angajamentul că vor urma tratamentul până la capăt și își vor depune dosarul medical cu toate analizele la zi, așa cum cer criteriile medicale impuse de CNAS.

Dacă vor exista contestații, în funcție de rezolvarea acestora, termenul la care pacienții vor avea acces la terapiile cu noile molecule s-ar putea prelungi. Potrivit unor surse din CNAS, prețul la care s-a ajuns în urma negocierilor pentru terapia cu noile molecule este unul „foarte bun”. „A fost un proces care nu s-a mai făcut niciodată, extrem de greu, foarte multe lucruri nu le-am știut de la început, ne-am lovit de ele pe parcurs. (...) Extrem de important este să obținem un preț foarte bun, ca să putem trata toți pacienții cu hepatită C. Nu știm sigur dacă sunt doar 5.000 cu fibroză 4. Aceștia sunt cei pe care noi îi aveam în evidență. Dar dacă au mai apărut încă o mie nu am unde să știu“, a declarat, vineri pentru EVZ Vasile Ciurchea, șeful CNAS.

Criteriile după care se va acorda tratamentul interferon-free

Criterii medicale

1. Genotip 1;

2. Fibroză F4 - puncție biopsie hepatică sau fibroscan (elastografie hepatică) cu F4 (validată pentru persoanele cu indice de masă normal – până la 24,9 kgcorp/ metru pătrat suprafață corporală) sau fibromax – indiferent de indicele de masă corporală;

3. ARN-VHC cantitativ – indiferent de valoare;

4. ALT, AST – indiferent de valoare;

5. Hemograma;

6. Creatinina serică;

7. Ecografie abdominală;

8. Test de sarcină negativ pentru femeile de vârstă fertilă;

9. Documente medicale care să dovedească încadrarea în Clasificarea Child-Pugh clasa A.

Durata tratamentului: 12 săptămâni.

Monitorizarea tratamentului:

- în săptămâna 12 de tratament (sfârșitul tratamentului) se determină: ALT, AST, ARNVHC cantitativ;

- la 12 săptămâni după terminarea tratamentului se determină: ARN-VHC cantitativ.

● Monitorizarea clinico-biologică a pacientului în timpul tratamentului, cât și după terminarea terapiei, revine în sarcina medicului curant.