Castelul „Ţepeş”, sub asaltul bucureştenilor

Castelul „Ţepeş”, sub asaltul bucureştenilor

Originalul Castel „Ţepeş” şi mausoleul în care se află rămăşiţele foştilor lideri comunişti sunt principalele obiective dezvăluite ieri - , în cadrul evenimentului „Porţi Deschise” -, bucureştenilor care au trecut prin Parcul Carol.

Dacă mausoleul n-a fost accesibil pentru prea multă lume - a fost deschis doar parţial şi pentru câteva ceasuri -, în jurul castelului din apropiere - ale cărui porţi se deschid doar o dată pe an - au fost, toată ziua, peste 1.000 de oameni. Aceştia au vizitat expoziţia de fotografie organizată de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, ori au asistat la o Paradă a Uniformelor de Epocă, organizată de Asociaţia „Tradiţia Militară”.

„Vrem să fie un eveniment care să-i atragă în special pe copii, vrem ca ei să fie atraşi de cunoaşterea trecutului ţării”, a spus Ion Roncea, reprezentantul Oficiului, despre evenimentul de ieri. Instrucţie militară după reguli din secolul XIX

„La dreapta-mprejur!”, a strigat locotenentul, iar soldaţii din spate au executat scurt. „«La dreaptamprejur »?”, a întrebat mirat un bărbat în vârstă, cu experienţă într-ale milităriei. De fapt, „dreapta-mprejur” e o comandă găsită în regulamentele militare din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar locotenentul a avut dreptate. Îl cheamă Mircea Stoica, este preşedintele Asociaţiei „Tradiţia Militară” şi a purtat ieri o uniformă de vânător pedestru. Poate „desface” în date şi termeni militari fiecare element care-i compune uniforma.

„Vrem să nu se piardă ceea ce cunoaştem încă despre tradiţia militară pe teritoriul României. Am căutat în arhive regulamentele din epocă, legate de instrucţie şi de alte elemente. Uniformele pe care le purtăm noi au elemente din cele originale”, a precizat Mircea Stoica.

Castelul „Ţepeş” a fost construit în 1906, ca turn de apă, în cadrul Expoziţiei internaţionale organizate în acel an. Clădirea reproduce Cetatea Poenari, construită, în secolul al XV-lea, la ordinul lui Vlad Ţepeş. A fost utilizată după 1990 drept corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, iar din 2004 a devenit sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.   Porţile Castelului au fost închise ieri după-amiază, în jurul orei 17.00.

Citiţi şi: Muzeul, aventura de-o noapte a românului

Ne puteți urmări și pe Google News