Lupta contra banilor cash. BCE spune „Stop joc!”

Lupta contra banilor cash. BCE spune „Stop joc!” Card-Cash. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Banca Centrală Europeană (BCE) susţine plata cash și caută măsuri dure pentru firmele care refuză să accepte plata cu numerar. BCE nu dorește ca magazinele să accepte să accepte doar tranzacțiile cu cardul.

Banca Centrală Europeană (BCE) susţine plata cash și caută măsuri dure pentru firmele care refuză să accepte plata cu numerar. BCE a anunțat că magazinele şi furnizorii de servicii nu pot renunța la plata cu numerar pentru plata cu cardul. Clienții trebuie să aibă dreptul de a alege cum își doresc să achite produsele dorite.

Proiectul legislativ și garanțiile Comisiei Europene vin să întărească puterea monetară a numerarului atât în zona euro, cât și în afara sa, în cadrul țărilor din blocul comunitar. În România deja s-a discutat despre noile măsuri fiscale de limitare a plăților cu cash ale persoanelor juridice. Autoritățile au vorbit și despre o diferențiere atentă între măsurile de reducere a evaziunii fiscale și specularea eliminării complete a accesibilității numerarului.

„Răspândirea unor astfel de situaţii ar submina în mod grav statutul de metodă legală de plată al bancnotelor şi monedelor euro”, a apreciat luni instituţia de la Frankfurt într-un aviz juridic. „În propunerea de reglementare ar trebui inclusă o nouă prevedere care să stipuleze în mod clar că o excludere ex-ante a numerarului este interzisă”, apreciază BCE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Renunțarea la plata cash, o mare problemă

Şi băncile centrale din zona euro consideră că renunțarea la plata numerar este o mare problemă. Autoritatea monetară din Ţările de Jos a publicat un raport în luna februarie în care a avertizat că acceptarea plăţii cu numerar în unele locuri, inclusiv la cinematografe, parcări şi farmacii, este mult prea mică. Aceasta le-a recomandat oamenilor să nu uita de plata numerar și să folosească cât mai des bancnotele.

Cash vs. card. Măsurile BCE

Sursa foto: Dreamstime.com

omisia Europeană a considerat necesară reglementarea înțelesului de legal tender pentru forma fizică existentă a euro-ului pentru a asigura consistența între cele două forme de bani publici. În curând, toate statele membre din zona euro vor fi obligate să monitorizeze acceptarea și accesul la cash pe teritoriul lor. Ele vor fi nevoite să raporteze rezultatele evaluării lor anual Comisiei și Băncii Centrale Europene și să ia măsuri corective dacă este necesar.

Europa încă folosește plata numerar

Există anumite țări care nu au renunțat la plata numerar. Informațiile BCE arată că a fost posibil să se plătească cu instrumente de plată fără numerar în 81% dintre tranzacții în zona euro, o ușoară creștere de două puncte procentuale față de 2019. Acceptarea diferitelor mijloace de plată fără numerar a crescut în majoritatea țărilor, cu excepția Maltei, Lituaniei, Franței, Finlandei și Luxemburgului.

Numerarul a fost cel mai frecvent utilizat mijloc de plată la punctele de vânzare în zona euro, reprezentând 59% din numărul total de plăți (în scădere de la 72% în 2019). Plățile cu cardul au fost utilizate în 34% din tranzacțiile la POS (în creștere de la 25% în 2019), iar plățile mobile în 3% (în creștere de la 1% în 2019). Plățile contactless au înregistrat cea mai puternică creștere din toate plățile cu cardul la POS în cei trei ani de la efectuarea studiului SPACE 2019, trecând de la 41% în 2019 la 62% în 2022. Tendințele către plățile online sunt, de asemenea, evidente; acest lucru este vizibil în creșterea ponderii plăților online în achizițiile zilnice ale consumatorilor (în creștere de la 6% în 2019 la 17% în 2022), în special plățile online pentru alimente și provizii zilnice.

Cash-ul a rămas principalul mijloc de plată în tranzacțiile P2P, deși a scăzut de la 86% în 2019 la 73% în 2022. Această scădere a fost determinată în principal de creșterea aplicațiilor mobile pentru plățile P2P. Aproximativ o treime dintre consumatori (31%) folosesc banii în numerar mai rar decât înainte de pandemie. 60% dintre consumatori consideră opțiunea de a plăti cu cash ca fiind importantă sau foarte importantă, potrivit Bloomberg.