Istoria căsătoriei în România. Cum a ajuns primul cuplu în fața stării civile

Istoria căsătoriei în România. Cum a ajuns primul cuplu în fața stării civile Căsătorie. Sursa foto: Dreamstime.com

Prima căsătorie în România. Căsătoria este o uniune consfințită, prin care două persoane s-au decis să întemeieze o familie, să trăiască și să-și împartă veniturile și bunurile materiale în comun. Oamenii se căsătoresc având la bază: motive juridice, sociale, emoționale, economice, spirituale ori religioase. Acestea ar putea să cuprindă căsătoriile ce sunt aranjate, obligațiile de familie, înființarea juridică a unei unități de familie nucleară, protecția juridică a copiilor.

Cum definește Biblia căsătoria

Căsătoria este, de obicei recunoscută de către stat, de către o autoritate religioasă, sau de către ambele autorități. Biblia o definește: „Căsătoria este o expresie a formelor de legături de rudenie în care de obicei un bărbat conviețuiește cu cel puțin o femeie în mod public și permanent drept unitate socială de bază”.

Căsătoria şi/sau divorţul sunt două instituţii care s-au remarcat din plin în perioada de aur a României Mici, „La belle epoque” - jumătatea secoului al XIX-lea până la primul război mondial(1914). Dragoste şi iubire sunt termenii care astăzi sunt folosiţi foarte des, dar în trecut nu se punea mare preț pe ei, pentru că erau necunoscuți.

Căsătorie

Căsătorie. Sursa foto Arhiva EVZ

Prima căsătorie care a avut loc în România

În România, aspectele legale legate de căsătorie au fost reglementate de Codul familiei între 1 februarie 1954 și 1 octombrie 2011. Noul cod civil al României a intrat în vigoare în luna octombrie a anului 2011. Și a abrogat vechiul cod al familiei. Căsătoria în țara noastră poate fi legală doar între un bărbat și o femeie. Vârsta legală pentru căsătorie este de 18 ani, conform Art. 272, cu mențiunea că, „pentru motive temeinice” se poate aproba legal căsătoria de la 16 ani. Pe plan penal, adulterul a fost decriminalizat în 2006.

Ne puteți urmări și pe Google News
bîtrâni

Căsătorie. foto: Arhiva EvZ

Chiar și așa, căsătoria este monogamă, deci doar două persoane pot forma un cuplu legal căsătorit. În România, femeile și bărbații nu se pot căsători cu mai mullte persoane deodată. Bigamia (încheierea unei noi căsătorii de către o persoană căsătorită) este o infracțiune conform Art. 376 al codului penal, iar sancțiunile sunt mari.

Căsătoriile vor putea fi înregistrate și online

Legile se schimbă rapid, iar mirii sunt obligați să țină cont de ele. Din acest an, căsătoriile vor putea să fi înregistrate și online în România. Declarațiile privind înregistrarea actelor de stare civilă se fac în fața ofițerului de stare civilă, verbal, pentru înregistrarea nașterii și decesului, și în scris, pentru căsătorie. Apoi, prin excepție de la regula amintită, declarațiile pot fi făcute prin portalul extern dedicat în scris, respectiv prin Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC), pentru înregistrarea nașterii și decesului, dar și pentru înregistrarea căsătoriei, cu condiția deținerii unei semnături electronice.

Cuplurile care vor să înregistreze online astfel de documente trebuie să se autentifice „cu certificat calificat/ certificat pentru semnătură electronică avansată emis de MAI sau au un cont valid de identificare creat de către orice SPCLEP/ primărie a unității administrativ-teritoriale unde aceste servicii nu sunt constituite”, după cum scrie în HG 255/2024.

Conform deciziei, „declarația de căsătorie se face personal, de către viitorii soți, un bărbat și o femeie, în scris, la SPCLEP sau, după caz, la primăria locului de domiciliu ori de reședință al unuia dintre ei și se publică în ziua în care a fost primită, prin afișare, în extras, la sediul primăriei, pe pagina de internet a acesteia și pe portalul SIIEASC, și după caz, la sediul primăriei unde celălalt soț are domiciliul sau reședința”. Prin SIIEASC se pot obține și certificate digitale de naștere și de deces în câteva sute de localități din țară, potrivit avocatnet.

Revista presei