Programul Casa Verde Fotovoltaice administrat de AFM a fost contestat în instanță ca urmare a faptului că una din firmele îndrituite să monteze panourile solare nu a fost confirmată de Administrația Fondului de Mediu ca instalator.
Casa Verde Fotovoltaice, programul guvernamental pentru românii care vor să-și monteze panouri solare, își menține plafonul de finanțare. Inițial, Executivul a adus în discuție o reducere a bugetului cu până la 10.000 de lei.
Sprijinul oferit de stat rămâne același, 20.000 de lei. În această privință nu se modifică nimic. Însă sunt alte noutăți introduse în Programul Casa Verde Fotovoltaice.
Programul Casa Verde Fotovoltaice continuă aceleași condiții
Programul Casa Verde Fotovoltaice administrat de AFM a fost contestat în instanță ca urmare a faptului că una din firmele îndrituite să monteze panourile solare nu a fost confirmată de Administrația Fondului de Mediu ca instalator. Dar, firma respectivă s-a retras din proces, astfel programul poate fi reluat.
În cel mai optimist scenariu, montarea panourilor fotovoltaice se va relua începând cu ianuarie 2024. Proiectul de Ordonanță publicat la mijlocul săptămânii condiția finanțarea progrului Casa Verde Fotovoltaice cu până la jumătate din suma inițială.
„În anul 2024, finanțarea care se acordă prin Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională este în sumă de 10.000 lei/ solicitant", se preciza în OUG publicată miercuri.
Cazul a fost mutat la ICCJ
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) și Curtea de Apel Oradea au ănregistrat oficial cererea de de retragere din proces a companiei de instalații electrice care a obținut în luna decembrie blocarea Programului Casa Verde Fotovoltaice.
Firma Dhelectric System SRL cu sediul în Oradea a obținut în instanță suspendarea procedurilor de publicare a listei instalatorilor cofirmați de AFM.
Programul Casa Verde Fotovoltaice reîncepe în 2024
Administrația Fondului de Mediu a atacat cu recurs, iar cazul a fost mutat la ICCJ. Compania din Oradea a depus în luna noiembrie cereri pentru retragerea din amblele procese, cel de la ICCJ și cel de la Curtea de Apel, potrivit Profit.
„Firma care a blocat programul tocmai ce a făcut cerere de renunțare la judecată și la Curtea de Apel Oradea, și la Înalta Curte de Casație și Justiție. Asta înseamnă că, din secunda în care instanța procesează cererea și ia act de renunțarea la judecată, procesul rămâne fără obiect și programul se deblochează″, declara ministrul Fechet pe 23 noiembrie.