Programul „Casa Verde”. Bani pentru românii care dețin de panouri solare

Programul „Casa Verde”. Bani pentru românii care dețin de panouri solare Panouri solare. Sursa Foto: Dreamstime

Programul „Casa Verde” le oferă românilor oportunitatea de a accesa fondurile speciale dedicate achiziționării de echipamente de stocare a energiei solare.

Românii care doresc să ducă un stil de viață eco vor putea cumpăra baterii de stocare a energiei solare prin programul „Casa Verde”.

Prosumatorii vor accesa fondurile speciale pentru a cumpăra baterii de stocare a energiei solare.

În cadrul ședinței de azi, 28 noiembrie,  experții ANRE și membrii Comitetului de reglementare au adoptat în unanimitate decizii privind acordarea autorizației pentru realizarea centralelor electrice fotovoltaice.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Câți prosumatori sunt în România?

97,000 de prosumatori au fost înregistrați în România, la fnalul lunii septembrie, cu instalații având în total o capacitate de 1,227 megawați. La începutul anului 2023, erau numai 44,000 de prosumatori, cu 478 megawați instalați. Temerile legate de schimbările climatice și seceta de astă vară i-a determinat pe mai mulți români să renunțe la combustibilii fosili ca principalele surse de energie.

Prin inițiativa programului „Casa Verde”, mai mulți români vor fi încurajați să cumpere panouri solare și echipamente de stocare a energiei venite de la Soare. Bateriile îi vor ajuta să consume electricitate și în timpul nopții sau pe durata condiților meteo nefavorabile.

Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE, a declarat că măsura aceasta va contribui la evitarea dezechilibrelor în rețeaua de distribuție. Se vor conecta mai mulți prosumatori.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană

Gabriel Andronache, vicepreședintele ANRE - Sursa Foto: Facebook 

Numărul prosumatorilor va crește prin programul „Casa Verde”

Până la finalul anului 2023, numărul prosumatorilor va crește, inclusiv capacitatea de consum a energiei solare va spori la 1,500 - 1,600 megawați.  Până în martie-aprilie 2024, se estimează că va ajunge la 2,000 megawați. Gabriel Andronache îndeamnă prosumatorii să cumpere echipamente de stocare pentru a evita pe viitor situații ca cea din weekendul anterior, când 360,000 de consumatori au rămas fără electricitate de la condițile meteo nefavorabile.

Vicepreședintele ANRE a spus că va analiza posibilitatea unui proiect de majorare a voucherului pentru acoperirea costurilor echipamentelor de stocare, dar exclusiv prosumatorilor care dețin panouri fotovoltaice.

„La data de 23 noiembrie 2023, aveam un număr de 119 capacităţi instalate în centralele electrice eoliene cu o capacitate instalată totală de 3033 MW și 9 noi autorizaţii de înfiinţare acordate pentru capacităţi instalate în centralele electrice eoliene cu o putere totală de 411 MW şi 3 autorizaţii în analiză cu o putere totală de 551 MW.”, a mai spus domnul Andronache.