Avertisment pentru beneficiarii programului Casa Verde. Cine nu-i atent riscă să piardă finanțarea

Avertisment pentru beneficiarii programului Casa Verde. Cine nu-i atent riscă să piardă finanțareasisteme fotovoltaice. Sursa foto: Pixabay

Casa Verde este programul prin care persoanele fizice pot obține finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Anul acesta, beneficiarii câte 30.000 de lei pentru investiție.

Banii acordați de stat, prin Administrația Fondului de Mediu, trebuie cheltuiți, conform regulilor programului, într-un interval de 12 luni. Astfel, cei declarați eligibili trebuie să-și aleagă cu atenție firmele cu care lucrează.

Riscuri pentru beneficiarii programului Casa Verde

Beneficiarii programului trebuie să-și aleagă cu multă atenție firmele cu care lucrează. În cazul în care nu sunt respectate regulile programului Casa Verde, riscă să piardă finanțarea. Există companii care nu au capacitatea de a implementa mai multe proiecte în același timp.

Astfel, dacă beneficiarul nu se încadrează, cu montajul panourilor fotovoltaice, în termenul de 12 luni, stabilit de AFM, pierde banii. Există situații în care unele firme nu au capacitatea să se susțină și pot ajunge chiar în insolvență, fiind înființate doar pentru acest program. Firmele instalatoare trebuie să aibă fonduri proprii pentru a putea implementa proiectele.

„Alegerea instalatorului este cu atât mai importantă cu cât programul Casa Verde 2024 vine cu o schimbare majoră: beneficiarii pot înlocui instalatorul doar în primele 3 luni de la alegerea lui, în loc de 12 luni cum era posibil în anii trecuţi”, arată Kilowat, companie de sisteme fotovoltaice din România.

Potrivit sursei citate, odată cu dezvoltarea domeniului au apărut multe firme. Multe dintre ele nu au capacitatea de a susține financiar mai multe proiecte, dat fiind că decontarea banilor vine la câteva luni după montaj.

Fotovoltaice

Sursa foto: arhiva EVZ

Riscurile pentru beneficiarii programului

Reprezentanții Kilowat atrag atenția că ar fi un dezastru dacă beneficiarii ar face o alegere greșită și ar pierde finanțarea pe Casa Verde. Cu atât mai mult cu cât competiția pentru obținerea finanțării a fost mult mai dură decât în anii precedenți. De aceea, este important ca beneficiarii trebuie să verifice cu atenţie experienţa instalatorului, portofoliul şi capacitatea de a finaliza proiectele la timp.

„Firma aleasă trebui să aibă istoric, să poată oferi back - up şi siguranţă, să aibă echipamente omologate, să aibă contracte directe cu producătorii, să aibă ingineri şi muncitori calificaţi, să ofere suport tehnic în orice situaţie şi să poată monitoriza sistemul şi după instalare. Montarea panourilor solare nu este un lucru pe care îl poate oferi o firmă cu 2-3 angajaţi.

Instalatorii trebuie aleşi cu lupa, pentru că, dacă nu mai dispun de capital sau nu pot lua credite bancare pentru a-şi susţine activitatea, nu vor putea instala panourile fotovoltaice şi bateriile de stocare a energiei în cel mult 12 luni, conform prevederilor programului Casa Verde. Le recomandăm românilor să aleagă instalatori care le oferă siguranţă. Să aleagă lucruri sigure, testate. Să nu fie cobaii unor instalatori care nu pot asigura instalarea sistemelor fotovoltaice în termenul legal”, atrage atenția Albert Soare, fondator Kilowat, instalator acreditat ANRE.

Finanțare

Finanțare. Sursa foto: stevepb / Pixabay

Finanțările pe Casa Verde sunt de 30.000 de lei

Anul acesta prin programul de finanțare se acordă finanțări de câte 30.000 de lei pentru fiecare beneficiar. Drept urmare, dacă o firmă mică ia 100 de proiecte prin Casa Verde, ar trebui să aibă capacitate financiară de cel puţin 3 milioane de lei (600.000 de euro). Potrivit sursei citate, firmele mici se aprovizionează de la furnizori locali și nu au contracte cu producătorii. Iar acest lucru poate crea întârzieri în derularea proiectelor.

Drept urmare, Kilowat recomandă beneficiarilor să se informeze şi să colaboreze cu instalatori certificaţi şi de încredere, pentru a evita problemele. Așa își vor maximiza și şansele de succes în implementarea sistemelor fotovoltaice.

Totodată, reprezentanții companiei arată care sunt dedesupturile unor asemenea afaceri. Au existat instalatori care, neavând capacitatea de implementare, au vândut listele de beneficiari altor firme. Alți instalatori achiziționează panouri solare, invertoare şi baterii de stocare de calitate îndoielnică, pentru profituri mai mari.

De asemenea, din cauza erorilor de montaj bateriile pot pierde peste 50% din capacitatea de stocare. Astfel, investițiile devin inutile, în astfel de cazuri. Dacă nu sunt setate corect, bateriile se pot deteriora rapid și în loc să funcționeze 10 ani sau 20 de ani, se pot defecta în câteva zile.

articol sustinut
Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei