

O nouă clădire de o valoare istorică şi arhitecturală inestimabilă a fost distrusă, în weekend, de buldozerele dezvoltatorilor imobiliari. Deşi admit că imobilul ce i-a aparţinut prinţului Gheorghe Zizi Cantacuzino – situat pe strada Gutenberg, nr. 3, în sectorul 5 al Capitalei – ar fi trebuit inclus de multă vreme pe lista monumentelor, oficialii Ministerului Culturii s-au hotărât să facă acest lucru abia vineri, când imobilul fusese deja distrus în mare parte.
„Am primit vineri o adresă de la Ministerul Culturii, prin care ni s-a cerut să suspendăm avizul de demolare eliberat, anul trecut, de Primăria Sectorului 5. Am atacat în instanţă avizul, iar Inspectoratul de Stat în Con struc ţii a dispus sistarea lucrărilor tot vineri”, a explicat, ieri, prefectul Mihai Atănăsoaie.
„Interesele financiare primează”
Acesta îi acuză acum pe proprietarii clădirii – societatea Sfera Imobiliare, patronată de persoane fizice şi juridice spaniole – că ar fi încălcat legea, întrucât au început demolarea clădirii, în noaptea de vineri spre sâmbătă, imediat ce au fost înştiinţaţi că le este interzis să facă asta.
Şi poliţiştii bucureşteni au deschis o anchetă în acest caz, însă toate aceste demersuri sunt tardive, după cum arată reprezentanţii asociaţiilor de protejare a fondului construit.
Potrivit acestora, fosta locuinţă princiară nu mai poate fi salvată şi va ocupa un loc fruntaş pe lista caselor-monument „distruse de interese politice şi financiare”.
„Se tergiversează adesea includerea acestor imobile pe lista monumentelor, pentru că majoritatea sunt situate în zone scumpe, iar interesele sunt mari”, a conchis preşedintele Asociaţiei „Carpaţii”, Florin Dobrescu.
PATRIMONIU PIERDUT
Clădiri istorice, înlocuite de blocuri şi vile
În ultimii ani, Capitala a fost văduvită de o sumedenie de imobile cu o valoare istorică deosebită, în locul cărora s-au ridicat peste noapte fie vile care sfidează regulile arhitecturale, fie blocuri din metal şi sticlă.
„Ignorând orice dram de bun-simţ, dezvoltatorii imobiliari vor să distrugă chiar şi cele câteva imobile care au fost conservate cât de cât, în zone protejate din centrul oraşului”, susţin reprezentanţii asociaţiilor care luptă pentru păstrarea a ceea ce a mai rămas din Bucureştiul istoric.
Aceştia au dat drept exemplu două case de pe Şoseaua Kiseleff, nr. 45A şi 45B, construite în secolul al XIX-lea şi înconjurate de 9.000 de metri pătraţi de grădini. În locul acestora, noua proprietară, avocata Lucia Cherecheş, vrea să ridice cinci blocuri.
În plus, pentru că autorităţile le-au ignorat până acum valoarea, ar mai urma să fie puse la pământ atât clădirea care a adăpostit Policlinica Batiştei, cât şi complexul de patrimoniu „Moara lui Assan” şi fosta vilă a Simonei Lahovari, doamna de o noare a Reginei Maria – ultimele două construite acum mai bine de un secol.
BATIŞTEI. Clădirea care a adăpostit policlinica a fost parţial demolată
AVIATORILOR. Imobilul care purta amprenta Henriettei Delavrancea a fost făcut una cu pământul
KISELEFF. Casele-monument ar urma să fie înlocuite de blocuri
FOTO: VLAD STĂNESCU