Printr-o simplă apăsare de buton, alimentarea cu energie electrică se întrerupe, echipamentele de încălzire sau răcire trec pe modul de „economie”, iar alarma se activează.
Plecarea în concediu le aduce o serie de griji celor care îşi lasă locuinţele ne su prave ghea te. De altfel, atunci când locuinţele rămân goale pentru o perioadă mai lungă de timp se înregistrează numărul cel mai mare de spargeri. Iar dacă ai o locuinţă de lux, grijile sunt cu atât mai mari. De aici a apărut ideea unor sisteme automatizate care simulează prezenţa în casă şi atunci când aceasta e nelocuită.
Producătorii susţin că, graţie noilor soluţii, vilele sunt în siguranţă chiar şi în lipsa proprietarilor şi pot fi controlate uşor de la distanţă prin intermediul oricărui produs care permite accesul la internet: PDA, telefon mobil ori calculator. Bun, dar costă: pentru un astfel de sistem ataşat unei locuinţe de 300 de metri pătraţi trebuie plătit cel puţin 17.000 de euro. Deocamdată, în România nu sunt foarte mulţi beneficiari ai sistemului. Anul trecut s-au vândut abia în jur de zece bucăţi. Senzori de simulare a prezenţei
Sistemele de acest tip au numeroase variante, inclusiv un senzor de vânt care închide sau deschide automat storurile, în func ţie de vreme. Clasic, ele sunt folosite la întreruperea curentului, acti varea alarmei şi a senzorilor de simulare a prezenţei. „Printr-o simplă apăsare de buton se întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru anumiţi consumatori mai sensibili. Echipamentele de încălzire/răcire trec pe modul de «economie» şi se activează alarma, îm preună cu senzorii de simulare a prezenţei”, explică Monica Roşu, responsabil segment rezidenţial Schneider Electric România.
„În acelaşi timp, devin activi şi senzorii de simulare a prezenţei: lumina se poate seta să stea aprinsă şi să se stingă singură la anumite intervale orare, iar storurile se închid sau se deschid în funcţie de starea vremii şi astfel lasă impresia unei case locuite”, spune şi Radu Cristea, directorul companiei Lantec România, furnizor de so luţii de automatizare a locuinţei. Muzica de la sosirea acasă
La întoarcerea acasă, e suficientă o simplă apăsare pe buton pentru ca atmosfera din locuinţă să fie, din nou, cea optimă. „Instantaneu, luminile se aprind, storurile se deschid, sistemul de alarmă se dezarmează, prizele redevin funcţionale şi sistemul de răcire sau încălzire trece în modul de confort”, explică Monica Roşu.
Graţie acestor sisteme, plantele de interior pot avea parte de atmosfera optimă şi atunci când lipsiţi de acasă, pentru că puteţi seta temperatura pe care o doriţi chiar şi de la mare distanţă. Toate setările pot fi schimbate, ajustate, în funcţie de vreme, prin intermediul telefonului mobil sau PDA-ului.
Scenariile sunt numeroase: „De exemplu, pentru o cină cu prietenii este nevoie tot de o singură apăsare a unui buton şi muzica va porni la ora la care ajungeţi acasă, luminile de pe aleile din grădină se vor aprinde, iar uşa se va deschide automat”, adaugă Cristea.
Totodată, sistemele automatizate integrează soluţii de eficienţă energetică, ce pot duce la o economie de până la 30% din valoarea facturilor de energie electrică. „Proprietarii economisesc astfel şi atunci când sunt în concediu, deoarece singurii consumatori de curent electric activi sunt cei aleşi chiar de ei, iar funcţionarea echipamentelor din casă poate fi oprită sau pornită în orice moment, după preferinţe”, conchide Monica Roşu.