Cartofi de la automat. Grijile de care a scăpat un fermier din Bihor

Cartofi de la automat. Grijile de care a scăpat un fermier din Bihor Sursa foto: Arhiva EvZ

Un fermier din județul Bihor a împrumutat o idee de la un agricultor austriac și a pus bazele primului automat de cartofi din România. Ideea funcționează la scară redusă, însă bărbatul din comuna Șinteu plănuiște să aplice ideea și pentru alte legume.

Automatul de cartofi, o idee care poate rezolva problema comercializării legumelor. Ideea aparține unui fermier din Bigoar, care de altfel a și pus-o în practică. Bărbatul și-a deschis un automat pentru vânzarea legumelor și în acest mod salvează timp prețios și se poate ocupa mai mult timp de muncile câmpului.

Primul automat din cartofi din România

Comuna Șinteu din Bihor este recunoscută pentru culturile de cartofi, dar și pentru comunitatea însemnată de slovaci. Pe numele său Jarosvla Zetocha, fermierul a povestit pentru transilvaniabusiness.ro că este primul automat de cartofi din România.

Se pare că bărbatul s-a gândit la toate pentru că automatul de cartofi acceptă atât numer cât și card. În linii mari, dispozitivul este un ansamblu compus dintr-un terminal de plată și mai multe compartimente unde sunt depozitate produsele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Clientul vede ceea ce cumpără, selectează numărul aferent produsului, iar după ce automatul de cartofi acceptă plata, ușa automatului se deschide și produsul poate fi ridicat. Dispozitivul seamănă cu celebrele easybox-uri instalate în centrele comerciale și benzinării.

Automatul de cartofi, invenția care ușurează semnificativ munca fermierilor

Sursa foto: 71729094 © Ghenadii Boico | Dreamstime.com

Ideea aparține unui fermier din Bihor

Investiția este compusă din automatul cu 36 de compartimente, căsuța din lemn, cât și amenajarea unei parcări. În total, estimez că am investit suma de aproximativ 15.000 de euro”, povestește fermierul. Acesta spune că ideea cu automatul de cartofi i-a apărut de mai demult, dar nu găsea așa ceva în România. În prima fază s-a gândit la un fel de dozator de cartofi, așa presupunea că ar fi mai ok.

În ultima perioadă s-au schimbat foarte mult obiceiurile cumpărătorilor. Dacă mai demult venea lumea și își cumpăra cartofii toamna pe întreg sezonul de iarnă, acuma, oarecum s-a obișnuit cu moda aceasta de la supermarket.

Își cumpără o cantitate mică, pentru o săptămână două, cât să-i ajungă. Și vă dați seama, tu ca fermier, rămâi ocupat toată ziua cu vânzarea, în loc sa te ocupi cu munca la câmp”, povestește Jaroslav Zetocha. Ideea a fost importată din Austria, unde un fermier avea instalate dispozitive similare în mai multe locații.

Cartofi

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Autoamtul de cartofi ușurează munca agricultorilor

Procesul de vânzare devine astfel mult mai simplu și mult mai eficient. Fermierul din România a copiat conceptul și l-a pus în practică în Bihor. Și-a cumpărat automatul de la un distribuitor din România și s-a apucat de treabă.

Jarosvla Zetocha plănuiește să extindă conceptul și să achiziționeze câteva automate echipate cu sistem de răcire. Din vară vrea să vândă pe lângă cartofi și zmeură sau afine.

„Acum avem de la ei alune coapte, alune în ciocolată sau caramel – ceva dulce pentru clienții noștri. Iar din sezonul de vară dorim să vindem zmeura și afine proaspete. Cu siguranță, pasul următor o să fie un automat mai aproape de clienții de la oraș”, afirmă fermierul.

Cum funcționeză automatul de cartofi

Cât despre riscul ca automatul de cartofi să fie vandalizat, fermierul spune că trăiește într-o localitate liniștită fără prea multe evenimente agresive.

„Până nu demult, când erai plecat de acasă, puneai mătura în ușă să știe toți care vin că nu ești acasă și nici nu trebuie să încui ușa. Dar cum nu există pădure fără uscături, ne-am asigurat în privința vandalizării automatului.

Paradoxul este ca 90% din tranzacții se fac cu cardul, iar de la cei foarte puțini care plătesc cash, peste noapte nu rămân niciodată bani în automat. Căsuța este supravegheată video, iar automatul are un sistem complex de închidere și monitorizare. Automatul este situat lângă casa unde stăm, așa că are asigurată și firmă de pază nonstop”, a adăugat Jaroslav Zetocha.