Guvernul va suporta ROBOR-ul la creditele pentru fermieri. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Guvernul va suporta ROBOR-ul la creditele pentru fermieri. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu Sursa foto: Arhiva EVZ

Premierul Marcel Ciolacu a transmis vești bune pentru fermierii români în cadrul ședinței de astăzi, 8 februarie. Acesta a anunțat că Guvernul va suporta ROBOR-ul la creditele destinate acestora.

Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul a aprobat „Creditul fermierului”, o inițiativă menită să sprijine agricultorii prin suportarea ratei dobânzii ROBOR, ceea ce va reduce semnificativ costurile acestora.

Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că pentru acest proiect, Executivul a alocat suma de 165 de milioane de euro.

Marcel Ciolacu a subliniat că Guvernul continuă să implementeze soluțiile convenite cu fermierii în luna precedentă. Astfel, prin „Creditul fermierului”, agricultorii vor avea acces mai facil la finanțări esențiale pentru activitatea lor. Conform planului, fermierii vor achita doar marja dobânzii, care nu poate depăși 1,95% pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Alocăm aproape 165 de milioane de euro și acoperim partea cea mai importantă a dobânzii bancare. Practic, suportăm rata dobânzii ROBOR, iar fermierii rămân cu marja ce nu poate depăși 1.95% pe an. Sprijinul este de maximum 280.000 de euro pe 5 ani”, a explicat premierul Marcel Ciolacu.

O nouă măsură pentru fermieri

Pe lângă „Creditul fermierului”, Guvernul a adoptat și o măsură menită să ajute fermierii care utilizează sisteme de irigații.

„Achităm și în 2024 o cotă de 50% din facturile pentru energia electrică folosită în irigarea culturilor agricole”, a declarat Marcel Ciolacu, potrivit Mediafax.

Premierul a menționat și retragerea, de către Comisia Europeană, a proiectului controversat privind pesticidele în agricultură. Acest demers ar fi putut să dezavantajeze fermierii, însă retragerea acestuia va aduce un suflu de alinare în rândul comunității agricole.

protest

Sursa foto: Facebook

Guvernul a luat noi măsuri pentru fermieri

Noi măsuri de susținere a sectorului agricol au fost adoptate printr-o ordonanță de urgență adoptată în ședința de joi, 25 ianuarie. Obiectivul urmărit de guvernul Ciolacu a fost de a gestiona mai eficient efectele secetei pedologice de anul trecut.

„Actul normativ stabileşte măsuri de sprijin cu caracter temporar, pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, destinate producătorilor agricoli şi celor din industria alimentară, în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 şi ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei,

concretizate prin dreptul acestor debitori de a solicita creditorilor de tipul instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare suspendarea obligaţiei de plată a creanţelor restante acumulate, precum şi a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane rezultate din contractele de credit, respectiv leasing, care au fost obţinute pentru activităţi din agricultură şi industrie alimentară”, se menţionează în comunicatul Ministerului Agriculturii.

Guvernul lui Marcel Ciolacu, măsuri de susținere a agriculturii

Guvernul a adoptat aceste măsuri la finalul lunii ianuarie pentru fermierii ale căror venituri au fost afectate de secetă. De asemenea, un alt obiectiv urmărit este de a combate efectele resimțite, în sectorul agricol, ca urmare a războiului din Ucraina. Actul normativ se adresează mai multor categorii de beneficiari, după cum urmează:

  • producători agricoli persoane fizice;
  • producători agricoli persoane fizice autorizate;
  • întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale;
  • persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare;
  • întreprinderi mici şi mijlocii;
  • societăţile agricole grupurile şi organizaţiile de producători;
  • cooperativele agricole;
  • organismele/organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare;
  • universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol.