Romane de Jules Verne sau Ernesto Sabato, "O mie şi una de nopţi", lucrări practice despre confecţii din hârtie sau bijuterii din sârmă, "Jurnalul secret al Carlei Bruni", manuale de limba română şi chiar abecedare.
Acestea au fost o parte din cele 678 de cărţi pe care le-au primit, ieri, deţinutele din Penitenciarul Târgşor. "Mărţişoarele pentru reeducare" au venit însoţite de mesaje motivaţionale scrise de Oana Pellea, Cabral, Ducu Darie, Ada Milea, Oana Cuzino şi nu numai. Patru dintre beneficiarele cărţilor au citit o parte din propoziţiile dedicate lor. "Norocul în viaţă contează, că restul ţine de tine. Domnul Cabral" a fost dedicaţia citită de E.S., cea care a spart gheaţa în rândul deţinutelor. "Libertatea şi frumuseţea sunt în noi", a fost un alt mesaj scris de Oana Pellea şi citit de către deţinute.
Sandra Brown, surclasată de cărţile practice
Circa 30 de femei au participat la primirea cărţilor şi, după ce au studiat romane precum "Vagabondul milionar", majoritatea s-au oprit asupra ghidurilor practice. "Noi ne bucurăm foarte mult, majoritatea ieşim la bibliotecă", a spus E.D., o deţinută în vârstă de 42 de ani, închisă în urma unei "erori judiciare".
Deşi autoarea ei preferată este Sandra Brown, autoare care nu se regăsea pe coperţile cărţilor expuse, deţinuta a completat că se bucură de mesajele din ele, deoarece "privim mesajele cu plăcere, ne bucurăm că cineva se gândeşte şi la noi, nu ne-a uitat lumea". E.D. este din Găneasa, judeţul Ilfov, are 42 de ani şi trei copii. Ea participă la o parte din programele educaţionale din penitenciar. "Avem multe activităţi, cursuri. Eu sunt la legumicultură şi la IT. Am opt clase, sper să mă înţeleg cu calculatorul". Întrebată ce ar vrea să facă atunci când iese din penitenciar, E.D. a răspus că şi-ar dori să se întoarcă la slujba ei de la notariat.
O altă deţinută, E.S., a fost încântată de manualul de limbă română pentru clasa a treia. Ea a explicat şi de ce: "Sunt clasa a treia la şcolarizare. E mai bine acum, avem o altfel de viziune, ştiu să scriu, să citesc, să socotesc. Afară nu am avut ocazia să învăţ". E.S. a fost închisă pentru trafic de droguri, pedeapsă din care mai are de executat patru ani. Momentan, ea este în regim închis, motiv pentru care are un program fix de mers la bibliotecă. "Îmi plac cărţile de Sandra Brown, sunt cărţi de casă, de familie", a mărturisit deţinuta. Mai împrumută şi colegelor de cameră "dacă lor le place să citească ce am eu".
E.I.S., o altă deţinută, a făcut diferenţa printre colegele ei. Ea, fost profesor universitar, nu o citeşte pe Sandra Brown. E.I.S. a fost închisă pentru omor. Între lectură şi viaţa într-o cameră de 15 femei
Şi A.M., o tânără în vârstă de 20 de ani, s-a declarat mulţumită de eveniment. "Îmi place, ce să zic. Trece timpul mai uşor, bine, că nu am timp, lucrez în sala de clasă. Şi tocmai am terminat cu liceul şi bacul", ne-a povestit ea. A.M. preferă tot cărţile Sandrei Brown, însă participă şi la un program de teatru, lucrează în incinta penitenciarului şi îşi doreşte să studieze medicina. Deţinuta este vizitată de familie şi iubit. "Nu m-au părăsit, cum fac alte familii. M-au ajutat să mă ridic", a mărturisit ea. A.M. a recunoscut că i-a fost greu să înveţe pentru examenul de bacalaureat, deoarece se află într-o cameră de 15 persoane. "Suntem fiecare cu idei diferite, iar certurile şi bătăile sunt la ordinea zilei. Unde sunt două femei e o flacără". Deşi experienţa detenţiei este pentru ea un şoc, A.M. este mulţumită de mâncarea care se oferă, însă ar schimba felul în care deţinutele sunt aşezate în camere. "Aş vrea să fim mai puţine în cameră şi să nu ne pună o româncă între zece ţigănci, o deşteaptă cu zece proaste sau una foarte bogată între zece sărace".
Deţinuta, originară din Babadag, judeţul Tulcea, a fost condamnată la cinci ani pentru tâlhărie, din care a executat 11 luni. Ea a fost închisă după ce iubitul ei de atunci, de care era îndrăgostită, i-a mărturisit că a tâlhărit pe cineva, după care a ameninţat-o, iar ea a ascuns fapta.
Femeile de la Penitenciarul Târgşor beneficiază şi de un program de aflabetizare, în care sunt înscrise 24 dintre ele, cursuri de croitorie, legumicultură, brutărie, IT, îngrijirea animalelor. Cărţile donate ieri vor fi aşezate în biblioteca penitenciarului, alături de alte romane şi obiecte decorative lucrate manual. Pe unul dintre peretele bibliotecii erau expuse şi mărţişoare confecţionate de către deţinute, sub titlul "Vine, vine primăvara".
Cărţile au fost donate de o cunoscută reţea de librării, prin intermediul unei agenţii de publicitate, iar proiectul "Mărţişoare pentru reeducare" a fost iniţiat de o companie de băuturi răcoritoare.
"Suntem bucuroase că cineva se gândeşte şi la noi, nu ne-a uitat lumea." E. D., deţinută