CARTEA SAPTAMANII: "Din Bagdad, cu dragoste"

CARTEA SAPTAMANII: "Din Bagdad, cu dragoste"

Povestea cainelui Lava, salvat din Irak de un puscas marin, ar fi putut avea aerul kitschos al unei conserve de Chappi decorata cu steagul american.

 „Din Bagdad, cu dragoste” (Editura Quality Books), scrisa de lt.-col. Jay Kopelman si Melinda Roth, e salvata insa din ghearele dulcegariei literare de simplul ei reflex de adevar, adica de intamplare adevarata, care desparte cliseele traite sau traibile de retetele simple de emotii murate.

Totul incepe in noiembrie 2004, in prima saptamana a invaziei americane in Fallujah, Irak - locul cel mai apropiat de Rai, „conform coordonatelor GPS-ului” -, cand locotenentul Primului Batalion din Armata a Treia Puscasi Marini intra intr-o casa parasita. Aici incepe o complicata misiune de salvare - in care nu eroul american salveaza cainele, ci invers sau, poate mai cinstit, salvarea e reciproca. Lava ii aduce locotenentului somnul. Locotenentul il scuteste pe Lava de a devora cadavre, pe urmele celor cateva haite de caini ramase in oras. Lava este adoptat intr-o cultura care nu il ostracizeaza a priori ca animal spurcat, desi il poate ostraciza oricand a posteriori, ca balast.

Locotenentul Kopelman experimenteaza in paralel, intra si inter-regn, mecanismul supunerii curajoase. Cainele Lava nu este pretextul, ci subiectul cartii, si nu vad nimic cinic in asta. El este produsul unei realitati atat de complexe incat se cere exprimata simplu, uneori telegrafic si alb. Lava nu e, in prima instanta, un simbol. E un caine salvat de un om, care a salvat un om. Poate nu de la moarte, dar sigur de orele petrecute la calculator, in fata jocurilor Playstation 2 recomandate de psihologi pentru eliberarea de stres cand esti pe un teritoriu revendicat de trei culturi si singura ta dorinta este sa nu mori pe WC-ul portabil.

Sigur ca exista clisee si sigur ca soldatul american, desi nu e un erou cu lenjeria curata, e totusi un erou - maestrul de ceremonii al happy-endului care pandeste mereu dupa colt.

Dar, daca sunt si happy-enduri „fericite”, atunci e la finalul povestilor adevarate. Iar apropo de idei fericite, trebuie mentionat parteneriatul dintre Editura Quality Books si Fundatia Daisy Hope, care leaga lansarea cartii „Din Bagdad, cu dragoste” de o campanie sociala bazata pe noi concepte de adoptie si ingrijire a cainilor vagabonzi.

Ne puteți urmări și pe Google News