Cartea de identitate va înlocuit buletinul și pașaportul

Cartea de identitate va înlocuit buletinul și pașaportul Sursa foto:ipn.md

În Republica Moldova vor apărea cărți de identitate care vor înlocui atât buletinul, cât și pașaportul internațional.

Cartea de identitate respectă normele europene

Parlamentarii au votat pentru proiectul de lege în prima lectură. Inițiativa legislativă a fost redactată de Agenția Servicii Publice (ASP) pentru a „armoniza” legislația națională a Republicii Moldova cu normele UE.

În plus, securitatea îmbunătățită a documentelor, accesul simplificat la serviciile guvernamentale și oportunitățile de circulație în interiorul UE sunt menționate drept argumente pentru introducerea cărților de identitate.

Cărțile de identitate noi vor fi obligatorii pentru toți cetățenii moldoveni de la vârsta de 14 ani. Noile cărți de identitate vor avea incluse cipuri conform standardelor europene, astfel încât datele vor fi duplicate atât în ​​format pe hârtie, cât și în format digital.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cetățenii nu mai trebuie să-și schimbe actele când se mută

Datele persoanelor vor fi disponibile și pe platforma guvernamentală MConnect, iar datorită acestui fapt, nu va fi nevoie ca cetățenii să își schimbe documentul dacă se mută într-o nouă reședință.

În plus, vor fi introduse perioadele de valabilitate ale documentelor.

Pentru copiii sub 7 ani (este necesar un document dacă copilul trebuie să călătorească în străinătate), cartea de identitate este valabilă 4 ani; de la 7 la 14 ani, perioada de valabilitate a cărții de identitate va fi de 7 ani; de la 14 la 70 de ani, cartea de identitate va fi valabilă 10 ani; de la vârsta de 70 de ani, cartea de identitate va fi valabilă pe termen nedeterminat.

Buletin de identitate, Republica Moldova

Buletin de identitate, Republica Moldova / Sursa foto: Wikipedia

Informațiile din cartea de identitate vor fi în română și engleză

Informațiile din document vor fi duplicate în limba română și engleză. Cipul va conține și informații despre semnătura electronică, iar acest lucru va ajuta proprietarul să acceseze mai ușor serviciile electronice ale agențiilor guvernamentale.

Potrivit textului proiectului de lege, cetățenii străini vor primi și „carte de ședere” de tip european, care va înlocui permisele de ședere eliberate în prezent.

Proiectul va fi analizat în parlament în a doua lectură. Odată acceptate, modificările trebuie să intre în vigoare din momentul în care sunt îndeplinite condițiile tehnice de eliberare a documentelor. Termenul limită este 31 martie 2025.