Migrarea librariilor catre mediul online are mai multe explicatii, toate invartindu-se, evident, in jurul consumatorilor de carte –  din ce in ce mai putini, daca e sa dam crezare celor mai recente statistici. Tara noastra se situeaza pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste industria de carte, iar in 2018, Barometrul de Consum Cultural arata ca in anul anterior, 69% dintre romani nu citisera nici macar o carte. In plus, potrivit unui studiu IRES, aproximativ 23% dintre romani nu cumpara deloc carti in decursul unui an, in vreme ce 28% cumpara sub 5 carti. Doar 17% cumpara intre 5 si 10 carti anual, alocandu-le un buget mediu de 200 de lei. Ne mai surprinde, prin urmare, ca librariile fizice se inchid, lasand orase intregi fara librarii? Conform Organizatiei patronale Agora a Societatilor pentru Difuzarea Tipariturilor si a altor Bunuri Culturale, in 2012, in Romania existau 546 de librarii. De atunci pana astazi, numarul lor s-a injumatatit.

Ce-i drept, unele s-au mutat in online pentru a veni in intampinarea publicului din ce in ce mai numeros care prefera sa achizitioneze de pe Internet lucrurile de care au nevoie. Faptul ca nu pot pune efectiv mana pe carte, nu pot rasfoi sau simti mirosul de proaspat tiparit nu reprezinta o problema. Consumatorii moderni pun mai mult accent pe eficienta. E mai simplu sa cumperi online, sa nu mai spunem ca e si mult mai rapid si la indemana.

Si cu toate ca cititorii continua sa cumpere din librarii fizice (52%) si chiar din anticariate (9%), librariile online castiga din ce in ce mai mult teren (14%) pentru ca Internetul a inceput sa joace un rol tot mai important in achizitie. Oamenii cauta online produsele si serviciile de care au nevoie, fie doar pentru a se documenta, fie pentru a achizitiona. Conform statisticilor Google, cautarile online pe segmentul carti beletristica au crescut cu 6% fata de anul trecut, 60% dintre ele venind de pe mobil si 37% de pe computer. Cam la fel stau lucrurile si in ceea ce priveste cautarile de manuale scolare, diferente notabile fiind inregistrate pe segmentul cartilor si jurnalelor stiintifice. Aici cresterea este de 7% fata de anul trecut, dar cele mai multe cautari vin de pe computer (75%).

Urmand acest trend, cautarile vor continua sa creasca si in anii urmatori, ceea ce va conduce la o redefinire a obiceiurilor de consum de carte. Citite sau cumparate de pe Internet, cartile vor fi mult mai usor de gasit in mediul online. Poti afla intr-un timp record detalii, unde gasesti si cat costa orice carte, fara macar sa te deplasezi din fata calculatorului. Unde mai pui ca o poti comanda in cateva minute, iar cartea iti va fi livrata acasa sau la birou. Asta e cu atat mai practic, cu cat ai de achizitionat mai multe produse. Un exemplu poate fi cumpararea de manuale scolare. Atunci cand alegi sa cumperi online, nu mai pierzi timp cu plimbarile din librarie in librarie pentru a cerceta stocuri si preturi. Totul se poate rezolva intr-un timp extrem de scurt, in pauza de masa, in drum spre serviciu sau chiar seara, inainte de culcare.

Internetul a simplificat procesul de cautare si achizitie, fie ca vorbim despre carti beletristica, articole vestimentare sau produse electrocasnice. Gasirea titlului care te intereseaza devine astfel floare la ureche, nemaifiind conditionata de programul de munca, distanta pana la cea mai apropiata librarie sau disponibilitatea cartilor.

librariadelfin.ro iti faciliteaza accesul la titlurile pe care le cauti. Cu doar cateva click-uri gasesti si comanzi cartile dorite. Pe langa gama variata de manuale scolare si auxiliare didactice, aprobate de Ministerul Educatiei, pentru toate clasele invatamantului primar, gimnazial si liceal, Libraria Delfin are in stoc si titluri de beletristica, carti de specialitate sau ghiduri de pregatire pentru bacalaureat. In plus, libraria isi actualizeaza zilnic stocul pentru a face fata cererii in continua crestere, din partea clientilor. (P)