Carnea Ex Vivo! Frankenstein sau un nou salt al umanității? De ce resping oamenii acest tip de carne

Carnea Ex Vivo! Frankenstein sau un nou salt al umanității?  De ce resping oamenii acest tip de carne

Se numește carne artificială, sintetică, ex vivo, cultivată însă conceptul futurist rămâne în mod special abstract pentru consumator. Această carne artificială produsă prin celulele stem ale animalelor ar hrăni planeta și ar opri încălzirea ei. În plus, ar salva animalele de la suferință. Cel puţin asta spun promotorii acestui experiment. Numai că, sunt experţi care contrazic total aceste lucruri.

Ex vivo se referă la experimentele făcute în sau pe țesuturi într-un mediu artificial în afara organismului care implică preluarea de țesuturi sau celule vii dintr-un organism și cultivate în condiții sterile, permițând astfel experimentarea în condiții extrem de controlate.

Dar detractorii de carne sintetică denunță acest produs "super-industrializat" care ar rămâne o hrană nefirescă și va umple buzunarele industriei alimentare. Este vorba despre reproducerea țesuturilor din carnea de animale pornind de la unele celule. La sfârșitul procesului, țesuturile "identice" cu carnea pe care o consumăm în mod obișnuit se dezvoltă. Este carne cu o textura si un gust asemănător cu cel de animal tăiat. 

Fantezie suprarealistă? 

Ne puteți urmări și pe Google News

Deloc, spun cei care susţin experimentul. Primele fripturi și burgeri au fost deja  gustate și chiar apreciate. În acest moment, ele costa o avere. Olanda intenționează să dezvolte conceptul pentru a "salva planeta". Nume mari precum Bill Gates, Richard Branson sau Cargill au investit deja în proiect. Pentru unii, acesta este viitorul alimentelor. 

Cum ar putea aceasta să schimbe lumea?

Cu reducerea poluării, reducerea consumului de carne normală la modul drastic. În ciuda acestor recomandări, producția globală de carne a crescut de patru ori în ultimii 50 de ani. Peste 70% din gazele cu efect de seră emise de sectorul agricol provin din creșterea animalelor, care reprezintă doar 14% din emisiile globale. Carnea artificială ar polua mult mai puțin decât carnea de crescătorie, în ciuda tehnologiei puse în practică pentru a o produce. Dar, un studiu realizat de Universitatea Oxford dovedeşte că procsul de obţinere a cărnii false poluează.

Şi totuşi, oamenii resping acest tip de carne

Oameni resping toate aceste alimente produse în laborator. Iar actorii de teren sunt total împotriva acestui aliment: Federația grupurilor de fermieri și agricultori, miniștrii Agriculturii nu sunt entuziaști. Şi mai intervine o problemă, celebrul lichid în care se dezvoltă celulele stem de carne "in vitro", nu este tocmai pe placul oamenilor.  În plus fata de zahar, antibiotice, antifungici deja atât de contestate avem şi acel „ser fetal bovin“. Adică modul în care fătul este rupt de la vacă pentru a lua ser (o seringă în inima animalului viu pentru a extrage sângele lui) este deja controversat și taie apetitul.

"Uciderea unui vițel pentru a face carne sintetică sau uciderea unui bou pentru a face carne sintetică e prea mult, spun criticii proiectului. Potrivit GAIA, care promovează carnea cultivată în Belgia, cercetătorii lucrează acum la formule de soluții nutritive care nu mai conțin produse de origine animală. 

Concluzii: "Ei nu oferă bunăstare a animalelor, este fals!" 

Argumentul privind bunăstarea animalelor este inexistent. "Suntem îngrijorați pentru că producătorii de carne sintetică nu credem un moment că ei se gândesc la fericirea animalelor. Ei vor doar afaceri, ei doresc să dea animalelor o viață frumoasă și liniștită dar  nu este adevărat. Nu există viață, pentru că toate animalele la un moment dat trebuie sacrificate. Ce le faci daca nu le mai  mănânci, le eliberezi în mediul rural? Este firescul lucrurilor, animalele pe care le creştem  trăiesc cinci ani, le acordam îngrijirea cea mai buna dar totul se termină cu sacrificarea lor", a declarat Denis Ducarme, Ministrul Federal al Agriculturii.

Cultivarea cărnii este rezultatul unui mod alternativ de producție numit "agricultura celulară". În plus față de carne naturală, agricultura celulară își propune să producă carne de pește, lapte, ouă, foie gras și piele din celule sau microorganisme cultivate,, notează viandecultivee