Un aliment intens consumat de majoritatea oamenilor ar urma să dispară încet de pe rafturi. Vestea nu vine de una singură, deoarece din cauza penuriei, prețurile ar urma să crească extrem de mult.
Industria germană a cărni a avertizat că în lunile ce urmează, carnea de porc ar urma să dispară de pe rafturi, din cauza lipsei de aprovizionare. Motivele ar fi cauzate de decizia fermierilor de a reduce considerabil numărul porcilor de îngrășare, în timp ce alții au renunțat deja cu totul la creșterea animalelor.
Carnea de porc ar urma să dispară de pe rafturi în curând
„Acest lucru înseamnă în mod inevitabil că vor exista mai puține produse în lunile următoare”, a menționat Hubert Kellinger, membru al consiliului de administrație al Asociației Industriei Cărnii și șeful vânzărilor grupului de la abatorul Westfleisch.
Acesta a menționat că încă o problemă va surveni ca urmare a penuriei de carne de porc și anume creșterea prețurilor. Ele vor crește extrem de mult, însă rămâne de văzut dacă creșterea va fi de 20, 30 sau 40%.
„Actualul guvern federal ar dori cel mai mult să elimine creșterea animalelor și să înlocuiască dieta rezidenților germani cu legume și fulgi de ovăz. În schimb, aproape 90% din populație preferă în continuare să mănânce carne”, a spus expertul, care a criticat, de asemenea, politicile coaliției de guvernare germane.
El a mai susținut că Germania se află în prezent într-un scenariu în care este previzibil momentul în care țara nu se va mai putea aproviziona, deoarece este deja cel mai mare importator de carne din Europa, potrivit știripesurse.ro.
Prețul la carnea de porc se va dubla
Potrivit estimărilor producătorilor, și România va fi afectată, iar prețul cărni de porc ar urma să se dubleze în perioada sărbătorilor de iarnă. Scumpirile au loc în contextul actualelor majorări de prețuri la energie, dar și la produsele agricole.
Mai mult, producția internă de carne de porc este în scădere, una din cauze fiind pesta porcină africană. În aceste condiții, este de așteptat ca produsele din carne de porc să ajungă la un preț dublu față de cel actual.
„Este prețul care există astăzi pe piață în Germania, în Italia, în magazinele din Uniunea Europeană, majoritatea țărilor. Prețul la un kilogram de ceafă sau de cotlet este în jurul a 10 euro, ceea ce înseamnă 50 de lei cu plus, minus. Doar că la noi minusul de carne care există pe piață se va accelera și putem trece de 10 euro kilogramul de ceafă și de cotlet”, atrag atenția fermierii.