Carne de cal pe masa de Crăciun. Acuzațiile unui ONG din Delta Dunării

Carne de cal pe masa de Crăciun. Acuzațiile unui ONG din Delta DunăriiSursă Pixabay

Românii ar putea avea carne de cal pe masa de Crăciun. Cel puțin așa susține un ONG de mediu din Delta Dunării.

Membrii grupului de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei” susțin că er fi fost reluată practica trimiterii la abatoare a cailor sălbatici din Deltă chiar în preajma Sărbătorilor. „Tura asta ți-am adus 25!” – se aude pe o înregistrarea despre care ONG-ul spune că a fost făcută în după-amiaza zilei de 29 octombrie a.c. în apropierea Km 54 de pe brațul Sf. Gheorghe, în Delta Dunării.

Mai multe persoane ar fi chinuit caii, i-ar fi omorât și le-ar fi vândut carnea pe sume mari. Membrii grupului de inițiativă „S.O.S. Caii Deltei” au sesizat autoritatea naţională pentru animale, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – Tulcea și a depus plângeri la Direcția pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului General de Poliție și la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și s-a apelat numărul de urgență 112.

Încă din 2013 au apărut în presă română și internațională informații despre „legături potenţiale între escroci români şi instalaţii de procesare a cărnii din întreaga Europă„. Articolele detaliază mecanismul de „transformare” în carne de vită și vorbesc despre colaborarea localnicilor care „rezolvă”, prin declarații, problemele de proprietate a animalelor. Mai mult, autoritățile ar fi fost implicate în această afacere, au declarat unele surse, potrivit dobrogeanews.ro.

Cai omorâți pentru bani

„Din materialele documentare se poate constata cum sunt transportaţi caii pe apă, ce fel de maşini îi transportă şi cum este organizat ţarcul, inclusiv cu un culoar unde se poate realiza microciparea cu sprijinul medicului veterinar concesionar. Unele dintre transporturi au fost oprite la sesizarea noastră de către Poliţie, transportatorii fiind sancţionaţi contravenţional pentru absenţa actelor de transport, însă maşinile au fost lăsate să-şi continue drumul spre abator.

Încă din 2013 au apărut în presă română şi internaţională informaţii despre «legături potenţiale între escroci români şi instalaţii de procesare a cărnii din întreaga Europă». Articolele detaliază mecanismul de «transformare» în carne de vită şi vorbesc despre colaborarea localnicilor care «rezolvă», prin declaraţii, problemele de proprietate a animalelor. Membrii grupului de iniţiativă au fost ţinta ameninţărilor şi intimidărilor lansate de complicii din Dunavăţul de Jos a reţelei de traficanţi de cai”, mai susține ONG-ul.

Ne puteți urmări și pe Google News