Editura Evenimentul si Capital

Conflictul dintre Carmen Dan și chestorul Ioniță, izbucnit în urma unor „rapoarte nefavorabile” ale unui serviciu secret. Surse MAI

Autor: | | 0 Comentarii | 2284 Vizualizari

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a decis reorganizarea DGA în baza unor sesizări, analize și rapoarte întocmite de „factori responsabili”, printre care și DGPI, serviciul secret al MAI, au precizat surse ministeriale. Această decizie a condus la escaladarea unui conflict între șefa de la Interne și chestorul Cătălin Ioniţă, șeful DGA, care a acuzat-o de minciună şi de imixtiuni în activitatea Poliţiei.

Conflicul dintre ministrul de Interne, Carmen Dan, și chestorul Cătălin Ioniță a izbucnit la capătul unei serii de verificări și controale efectuate de „structurile competente” ale MAI la Direcția Generală Anticorupție (DGA), au dezvăluit surse ministeriale. Oficiali din MAI au precizat că ministrul de Interne „nu s-a trezit, peste noapte” să ceară reorganizarea DGA, ci după ce a primit mai multe informări și rapoarte nefavorabile la adresa conducerii acestei Direcții, inclusiv de la Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), fosta „Doi și-un sfert”, serviciul secret al MAI. „S-au primit informări de la structurile competente, inclusiv de la DGPI. Apoi, au fost efectuate verificări, inclusiv de către Corpul de Control al ministrului. Decizia de reorganizare a fost luată la capătul acestei serii de analize iar ministrul este hotărât să o ducă până la capăt, în ciuda atacurilor la adresa ei”, susțin sursele MAI.

Situația tensionată dintre Carmen Dan și chestorul Ioniță s-a resimțit încă din 14 februarie 2019, atunci când a avut loc bilanțul DGA, eveniment la care ministrul nu a participat. În cadrul ședinței, reprezentantul DGPI ar fi adus unele critici și ar fi subliniat unele probleme legate de activitatea DGA, regăsite, apoi, în rapoartele înaintate către conducerea MAI, susțin aceleași surse.

Tensiunea acumulată între cele două tabere a condus la izbucnirea conflictului verbal între Carmen Dan și chestorul Cătălin Ioniță. În primă fază, ministrul de Interne Carmen Dan a criticat vineri, la bilanţul MAI pe 2018, activitatea DGA, afirmând că instituția anti-corupție s-a concentrat pe alte zone decât MAI. Totodată, oficialul MAI a anunțat intenţia de a modifica legislaţia astfel încât activitatea DGA să fie readusă la zona de competenţă pentru care a fost înfiinţată. Carmen Dan, citată de News.ro, a făcut referire şi la cercetările disciplinare din minister şi la cei care încearcă să le evite „prin tot felul de tertipuri care pot indica inclusiv o rea-credinţă, cum ar fi concediile medicale”, anunţându-i pe „bolnavii închipuiţi” că a pregătit un set de măsuri pentru a rezolva şi această problemă,

Reaua credință a celor care folosesc ca și tertipuri concedii medicale îl vizează și pe chestorul Ioniță, susțin sursele din MAI. Acesta ar fi stat într-un concediu medical prelungit de 72 de zile.

Nemulțumirile ministrului Carmen Dan la adresa chestorului Ioniță fac referire și la „turismul instituțional”. Mai exact, activitatea de prevenire s-a concentrat mult prea mult în cu totul alte zone, altele decât în cea a MAI. „Din punctul meu de vedere, nu cred că am terminat cu corupţia din minister, ca să ne prioritizăm activitatea preventivă în alte domenii ale vieţii sociale, precum învăţământ, sănătate sau administraţie”, a spus Carmen Dan la bilanțul MAI. Despre acest aspect, sursele MAI au precizat că ministrul este nemulțumit și de faptul că anti-corupția DGA îi vizează doar pe agenți sau pe cei cu funcții mici, nu și pe cei din minister, de exemplu.

În acest context, Carmen Dan a spus la bilanțul MAI că, în zona operativă, cifrele arată că, în 2018, DGA a efectuat cercetări cu privire la aproape 1.500 de suspecţi, din care numai 174 sunt angajaţi ai MAI. „Adică puţin peste 10%. Restul de 90% din activităţi înseamnă că priveşte alte domenii, pe bază de delegare de la Parchet”, asubliniat ministrul.

BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI