Conflictul dintre Carmen Dan și chestorul Ioniță, declanșat de „rapoarte nefavorabile” ale unui serviciu secret. Surse MAI

Conflictul dintre Carmen Dan și chestorul Ioniță, declanșat de „rapoarte nefavorabile” ale unui serviciu secret. Surse MAI

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a decis reorganizarea DGA în baza unor sesizări, analize și rapoarte întocmite de „factori responsabili”, printre care și DIPI, serviciul secret al MAI, au precizat surse ministeriale. Această decizie a condus la escaladarea unui conflict între șefa de la Interne și chestorul Cătălin Ioniţă, șeful DGA, care a acuzat-o de minciună şi de imixtiuni în activitatea Poliţiei.

Conflicul dintre ministrul de Interne, Carmen Dan, și chestorul Cătălin Ioniță a izbucnit la capătul unei serii de verificări și controale efectuate de „structurile competente” ale MAI la Direcția Generală Anticorupție (DGA), au dezvăluit surse ministeriale. Oficiali din MAI au precizat că ministrul de Interne „nu s-a trezit, peste noapte” să ceară reorganizarea DGA, ci după ce a primit mai multe informări și rapoarte nefavorabile la adresa conducerii acestei Direcții. „S-au primit informări de la structurile competente, inclusiv de la DIPI. Apoi, au fost efectuate verificări, inclusiv de către Corpul de Control al ministrului. Decizia de reorganizare a fost luată la capătul acestei serii de analize iar ministrul este hotărât să o ducă până la capăt, în ciuda atacurilor la adresa ei”, susțin sursele MAI.

Situația tensionată dintre Carmen Dan și chestorul Ioniță s-a resimțit, încă din 14 februarie 2019, atunci când a avut loc bilanțul DGA, eveniment la care ministrul nu a participat. În cadrul ședinței, reprezentantul DIPI ar fi adus unele critici și ar fi subliniat unele probleme legate de activitatea DGA, regăsite, apoi, în rapoartele înaintate către conducerea MAI, susțin aceleași surse.

Tensiunea acumulată între cele două tabere a condus la izbucnirea conflictului verbal între Carmen Dan și chestorul Cătălin Ioniță. În primă fază, ministrul de Interne Carmen Dan a criticat vineri, la bilanţul MAI pe 2018, activitatea DGA, afirmând că instituția anti-corupție s-a concentrat pe alte zone decât MAI. Totodată, oficialul MAI a anunțat intenţia de a modifica legislaţia astfel încât activitatea DGA să fie readusă la zona de competenţă pentru care a fost înfiinţată. Carmen Dan, citată de News.ro, a făcut referire şi la cercetările disciplinare din minister şi la cei care încearcă să le evite „prin tot felul de tertipuri care pot indica inclusiv o rea-credinţă, cum ar fi concediile medicale”, anunţându-i pe „bolnavii închipuiţi” că a pregătit un set de măsuri pentru a rezolva şi această problemă,

Reaua credință a celor care folosesc ca și tertipuri concedii medicale îl vizează și pe chestorul Ioniță, susțin sursele din MAI. Acesta ar fi stat într-un concediu medical prelungit de 72 de zile.

Nemulțumirile ministrului Carmen Dan la adresa chestorului Ioniță fac referire și la „turismul instituțional”. Mai exact,  activitatea de prevenire s-a concentrat mult prea mult în cu totul alte zone, altele decât în cea a MAI. „Din punctul meu de vedere, nu cred că am terminat cu corupţia din minister, ca să ne prioritizăm activitatea preventivă în alte domenii ale vieţii sociale, precum învăţământ, sănătate sau administraţie”, a spus Carmen Dan la bilanțul MAI. Despre acest aspect, sursele MAI au precizat că ministrul este nemulțumit și de faptul că anti-corupția DGA îi vizează doar pe agenți sau pe cei cu funcții mici, nu și pe cei din minister, de exemplu.

În acest context, Carmen Dan a spus la bilanțul MAI că, în zona operativă, cifrele arată că, în 2018, DGA a efectuat cercetări cu privire la aproape 1.500 de suspecţi, din care numai 174 sunt angajaţi ai MAI. „Adică puţin peste 10%. Restul de 90% din activităţi înseamnă că priveşte alte domenii, pe bază de delegare de la Parchet”, asubliniat ministrul.

După criticile aduse la bilanțul MAI de Carmen Dan, a venit și reacția publică a chestorului Ioniţă care a acuzat-o pe Carmen Dan de minciună, dar şi de imixtiuni în activitatea Poliţiei. Șeful DGA a vorbit despre ceea ce numeşte „situaţia extrem de gravă în care se găseşte Ministerul Afacerilor Interne sub conducerea actualului ministru”. Într-o scrisoare deschisă, Cătălin Ioniţă, care a exercitat anul trecut pentru câteva luni interimatul funcţiei de şef al Poliţiei Române, mai susţine că şi el, şi familia lui ar fi fost filaţi. El a susţinut că reorganizarea DGA, direcţie din Ministerul de Interne pe care o conduce, l-ar  viza pe el.

În replică, ministrul de interne a declarat că nu înţelege de ce chestorul vorbeşte abia acum despre lucruri petrecute în decursul unui an. Carmen Dan a spus că este trist că un ofiţer de carieră „îşi pune uniforma în cap în modul acesta”.

În ianuarie 2018, premierul Mihai Tudose şi-a prezentat demisia din funcţie ca urmare a controverselor cu ministrul de interne, Carmen Dan, pe tema numirii chestorului Ioniţă ca şef interimar al Poliţiei Române, deşi acesta nu şi-ar fi dorit să ocupe acest post. Carmen Dan susține, însă, că are două documente semnate de chestorul Ioniță, unul din 11 ianuarie 2018 și cel de al doilea din 17 ianuarie 2018, în care acesta a fost de accord să preia funcția de Inspector General al Poliției Române.