Carismaticul MEDIC, care a ajuns vedetă în întreaga lume și avea o poveste de viață EXTRAORDINARĂ, a murit la 68 de ani

Carismaticul MEDIC, care a ajuns vedetă în întreaga lume și avea o poveste de viață EXTRAORDINARĂ, a murit la 68 de ani

Hans Rosling, un doctor care s-a transformat într-un star pop al statisticii, reușind să transforme numerele seci în grafice dinamice, pe înțelesul tuturor, care a schimbat percepțiile despre sănătatea la nivel global și previziunile întunecate despre creșterea populației în lume, a murit, marți, la Uppsala, în Suedia, la vârsta de 68 de ani.

Cauza morții a fost un cancer la pancreas, conform fundației create de el, Gapminder, o organizație înființată pentru a genera și demistifica anumite informații, cu ajutorul imaginilor. Chiar și după ce expresia „post-adevăr” a intrat în vocabular, dr. Rosling repeta ce a fost fostul senator Daniel Patrick Moynihan că „toată lumea are dreptul la propria opinie, dar nu și la propriile fapte”, scrie New York Times. 

„El a contestat viziunea la nivel global despre dezvoltare, cu ajutorul talentului său didactic extraordinar”, spune vicepremierul suedez Isabella Lovin. Pe Twitter, Bill Gates și l-a amintit pe dr. Rosling ca pe un „prieten extraordinar, educator, de o reală inspirație”. 

După cum se definea chiar el, „edutainer” (educator-entertainer), de profesie medic, epidemiolog și profesor universitar, dr. Rosling și-a captivat auditoriul în cadrul prelegerilor TED Talks, unde a început în urmă cu un deceniu, să-li prezinte, live, ideile, pe care ulterior le-au vizionat online milioane de oameni. A făcut apoi documentare precum „Bucuria statisticii”, pentru BBC, în 2010. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Folosea vizualizări animate și instrumente prozaice (precum imagini cu mere și Lego), și toate acestea l-au definit ca pe un filosof al cifrelor, nu un profesor rigid. „Eu creez, practic, ca o hartă rutieră a lumii moderne”, a spus el pentru The Economist, în 2010. „Unde vor să meargă oamenii, e treaba lor. Dar am această idee, că dacă ar avea o hartă și ar ști care sunt realitățile globale, ar lua decizii mai bune”, a explicat Rosling.

În viziunea sa, împărțirea tradițională între lumea a treia și națiunile industrializate a devenit anacronică, pentru că multe state sunt în proces de dezvoltare, iar unele din Asia au chiar un ritm mai alert de dezvoltare decât altele din Europa.

El considera că cinci miliarde de oameni se îndreaptă spre o viață mai sănătoasă, în timp ce un miliard continuă să rămână în sărăcie și boli; progresul către sănătate și bogăție a contribuit la schimbare; iar lumea este atât de prost guvernată încât există foarte multe posibilități de a o îmbunătăți. 

„Nu sunt un optimist, dar cred foarte mult în posibilități”, spunea dr. Rosling. El a prevăzut că obiectivul ONU de eradicarea a sărăciei extreme până în 2030 este posibil, pentru că există instrumente pentru a se realiza asta și acestea au fost identificate, iar numărul celor care trăiesc în astfel de condiții a scăzut, deja, la mai mult de jumătate în 25 de ani.

Mai spunea că suprapopularea nu mai este problematică, pentru că lumea este din ce în ce mai înstărită și rata fertilității a scăzut. „Există mulți oameni care cred că moartea este cea care controlează creșterea populației. Greșit! Singurul mod de a ajunge la un nivel sustenabil al populației este să îmbunătățim sănătatea publică. Supraviețuirea copiilor este noul țel”, spunea el, în 2013, într-un interviu pentru The Guardian.