Crizele din ultima vreme, începând de la cele provocate de imigrația ilegală în masă și până la pandemie, ne arată că ipoteza unui colaps mondial nu este exclusă. Din acest motiv, cercetătorii au încercat să identifice țările care ar rezista cel mai bine unei asemenea catastrofe.
Noua Zeelandă, Islanda, Marea Britanie, Tasmania și Irlanda sunt locurile cele mai potrivite pentru a supraviețui unui colaps global al societății, susțin experții, care spun că insulele dezvoltate economic sunt mai bine pregătite pentru a înfrunta un scenariu de coșmar.
Civilizația umană, în pericol
Cercetătorii susțin că civilizația umană se află „într-o stare periculoasă” din cauza faptullui că societatea este puternic interconectată, consumul de energie este uriaș, iar daunelor aduse mediului au provocat grave dezechilibre.
Drept urmare, nu e exclus ca la un moment dat să apară un colaps global ca urmare a unui șoc puternic, cum ar fi o criză financiară severă, criza climatică, o pandemie chiar mai gravă decât Covid-19 sau o combinație a mai multor astfel de amenințări, susțin oamenii de știință.
Unde ne ascundem de catastrofa globală?
Pentru a evalua ce țări ar face față cel mai bine unei astfel de situații, statele lumii au fost clasificate în funcție de capacitatea lor de a cultiva alimente pentru populația lor, de a-și proteja granițele de migrația în masă, de a menține rețeua electrică în stare de funcționare și de a asigura o anumită capacitate de producție. A rezultat că insulele din regiunile temperate, mai ales cele cu densități scăzute ale populației, sunt în top. Noua Zeelandă s-a dovedit a avea cel mai mare potențial de a supraviețui relativ nevătămată datorită energiei sale geotermale și hidroelectrice, terenurilor agricole abundente și a densității scăzute a populației umane. „Nu am fost surprinși că Noua Zeelandă era pe lista noastră”, a spus prof. Aled Jones de la Global Sustainability Institute din Marea Britanie.
„Am fost destul de surprinși că Marea Britanie a ieșit foarte bine, deși este dens populată, a externalizat în mod tradițional producția, nu e cea mai rapidă în dezvoltarea tehnologiilor regenerabile și produce doar 50% din propriile alimente în acest moment. Dar are potențialul de a rezista șocurilor. ” „Pe măsură ce încep să văd că aceste evenimente se întâmplă, devin mai îngrijorat, dar sper, că putem învăța mai repede decât am făcut-o în trecut că rezistența este importantă”, susține prof. Aled Jones, citat de The Guardian.
.