Care sunt jocurile de culise în Europa de Est. Nicolae Ciucă a rupt tăcerea. De unde vine amenințarea reală
- Daniel Magureanu
- 28 aprilie 2021, 15:59
În cadrul evenimentului de lansare a studiului Barometrul de Securitate a României, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, a declarat miercuri, la Academia Română, că instabilitatea geopolitică şi volatilitatea cu potenţial conflictual, indică un trend de reconfigurare a balanţei de putere.
Mesaje apăsate pentru Rusia! Nicolae Ciucă: Ameninţări mai evidente ca oricând. De asemenea, cel care conduce MApN s-a referit şi la încercările unor state de reafirmare în postura de lideri zonali, o trimitere clară la situaţia generată de Rusia la graniţa cu Ucraina.
Mesaje apăsate pentru Rusia
„Impactul major al unor noi factori generatori de criză la nivel internaţional, instabilitatea geopolitică şi volatilitatea cu potenţial conflictual, dar şi încercările unor state de reafirmare în postura de lideri zonali indică un trend de reconfigurare a balanţei de putere şi o tendinţă de amplificare a acţiunilor de tip convenţional, asimetric şi hibrid, iar recentele evenimentele de la graniţa Ucrainei nu sunt decât elemente care să certifice această evaluare.
Dacă la toate acestea adăugăm un alt instrument puternic de influenţare a securităţii regionale, şi mă refer la conflictele îngheţate din zonă, a căror temperatură de îngheţ şi dezgheţ este reglată de situaţia de oportunitate, precum şi faptul că regiunea Mării Negre este zona în care credibilitatea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei este aproape zilnic testată, cred că putem să avem un tablou complet al situaţiei de securitate din zona Mării Negre”, a declarat ministrul Apărării.
Mai departe, Nicolae Ciucă s-a referit la importanţa strategică a regiunii din jurul Mării Negre: „Fără îndoială, regiunea Mării Negre are importanţă strategică nu doar pentru securitatea României, ci şi pentru cea europeană şi euroatlantică.
Creşterea prezenţei aliate, obiectivul MApN
Asistăm, astăzi, la o conştientizare mai mare a faptului că este nevoie de coerenţă şi coeziune în întreaga noastră societate. (...) Ne vom concentra în continuare asupra creşterii prezenţei aliate şi pentru maturizarea operaţională deplină a proiectelor de descurajare şi apărare colectivă dezvoltate în regiunea Mării Negre în cadrul prezenţei înaintate TFP.
Eforturile noastre, atât la nivel naţional, la nivel aliat, cât şi la nivelul UE, se concentrează pe identificarea şi aplicarea măsurilor adecvate pentru contracararea ameninţărilor de tip nou, simultan cu contracararea ameninţărilor tradiţionale, care nu au dispărut şi sunt mai evidente ca oricând, pe analiza impactului în domeniul apărării a noilor tehnologii cu potenţial distructiv şi de schimbare a paradigmei în care am gândit asigurarea securităţii şi apărării până în prezent.”
În contextul desfăşurării militare a armatei ruse la graniţa cu Ucraina, Centrul de Cercetări Sociologice LARICS a lansat Barometrul de Securitate a României.
Este un studiu sociologic exhaustiv care analizează percepţiile românilor referitoare la securitatea naţională în actualul context regional, încrederea în spaţiul instituţiona, precum şi gradul de familiaritate cu agenda publică regională.